Ülkemizde yüzme suyu kalitesine yönelik izleme çalışmaları 25.09.2019 tarihli ve 30899 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik” doğrultusunda yürütülmektedir. Birey ve toplum sağlığının korunması amacıyla her yıl yüzme sezonu içerisinde denize ve göle kıyısı olan 35 ilimizde İl Sağlık Müdürlükleri tarafından mikrobiyolojik izleme çalışmaları yapılmaktadır. Sezon öncesinden başlamak üzere sezon boyunca 15 günde bir numune alınmakta ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizleri gerçekleştirilmektedir.
Yüzme suyu izleme sonuçları; izleme yapan iller tarafından Bakanlığımızın Yüzme Suyu Takip Sistemine girilmekte olup online olarak takip edilmektedir. Ayrıca yüzme suyu kalitesi, yüzme alanlarına ilişkin fiziksel ve teknik bilgiler, yüzme alanlarının sınıflandırılması vb hususlar yuzme.saglik.gov.tr web portalı üzerinden kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen takvime göre yüzme sezonu boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınmakta ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizleri yaptırılmaktadır.
Analiz sonuçları, yüzenlerin maruz kaldıkları risk seviyesinin değerlendirilmesi, kirliliğin tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için son derece önemli bir göstergedir. Sezon içinde yapılan izlemelerde mevzuat değerlerinin limitleri aştığı durumlarda yüzme alanı, öncelikle kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bildirilmekte, gerekli tedbirlerin alınması için ilgili Belediye uyarılmakta ve gerektiğinde yüzme alanı halkın kullanımına kapatılmaktadır.
İzlemler “Yüzme Suyu Kalite Kontrol Sistemi” ile Daire Başkanlığımızca elektronik ortamda takip edilmektedir.
Yüzme suyu izlemi yapılan iller;
Adana, Artvin, Aydın, Antalya, Balıkesir, Bartın, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Elazığ, Giresun, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Mersin, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Van, Yalova ve Zonguldak.
Yüzme alanlarını kullanırken dikkat ediyor musunuz?
- Güvenlik açısından nasıl yüzüleceği bilinmelidir. Güvenlik için çok iyi yüzme bilinse dahi fazla açılmamak gerekir. Güvenlik için çok iyi yüzme bilinse bile fazla açılmayın, sahilden uzaklaşmayın.
- Bilinçli ve sınırları zorlamadan yüzme aktivitesi gerçekleştirilmeli, yüzme alanlarındaki uyarılara ve kurallara uyulmalıdır.
- Sadece yüzme alanı olarak belirlenmiş alanlarda yüzülmelidir. Bilinmeyen sular, ıssız alanlar, sulama kanalları, baraj veya göletlerde yüzülmemelidir.
- Cankurtaranların görevi başında olduğu yerlerde yüzme tercih edilmeli, onların talimatları takip edilmelidir.
- Zemini kumdan oluşan ve dalgaların yoğun olduğu bazı kıyılarda kum kayması dip derinliğinin değişken olmasına sebep olmaktadır. Bu tür yüzme alanlarında plajda bulunan uyarılara uyulmalıdır.
- Yüzerken gereksiz cesaret gösterileri yapılmamalıdır.
- Yüzme arkadaşı hayat kurtarır. Mümkün olduğunca bir arkadaşla birlikte yüzülmelidir.
- Şiddetli dalgaların bulunduğu zamanlarda yüzülmemelidir.
- Çocuklar, cankurtaranların mevcut olduğu zamanlarda bile yakın gözetim altında tutulmalıdır.
- Çocukların tuvalet ihtiyacı denize girmeden önce giderilmelidir.
- Zemini kayalık olan ve derinliği bilinmeyen yüzme alanlarında atlayarak veya dalarak denize girmek ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bu tür yerlerde atlayarak denize girilmemelidir.
- Yüzme suyu analiz sonuçları uygun olmadığında halk sağlığının korunması için yüzme alanları yüzmeye kapatılmaktadır. Böyle durumlarda yüzmenin yasaklandığı alanlarda “Denize Girilmez” “Denize Girmek Yasaktır” “Yüzme Alanı Kapalıdır” gibi uyarı levhaları konulmaktadır. Bu uyarıların olduğu yerlerde yüzülmemelidir.
- Sıcaklığı ve derinliği bilinmeyen sulara atlanmamalıdır.
- Hava durumu kontrol edilmelidir. Şiddetli dalgaların bulunduğu yerlerde ve zamanlarda yüzülmemelidir.
- Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşlenilmemelidir. Güneşlenmeden önce mutlaka uygun koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.
- Alkollü iken kesinlikle yüzülmemelidir.
- Tok karın ile suya girilmemeli.
- Karanlık olduktan sonra yüzülmemelidir.
- Yüzme suyu analiz sonuçları uygun olmadığında halk sağlığının korunması ve kirliliğe karşı maruziyetin önlenmesi için yüzme alanları kapatılmakta ve yüzme yasaklanmaktadır. Böyle durumlarda yüzme alanları veya plajlarda yüzmenin yasaklandığı “Denize Girilmez” “Denize Girmek Yasaktır” “Yüzme Alanı Kapalıdır” gibi uyarı levhaları veya afişlerle ilan edilmektedir. İlan edilen yasak ve uyarılara mutlaka uyulmalıdır.
Ülkemizdeki yüzme alanları ile ilgili her türlü bilgiye ulaşmak için yuzme.saglik.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.