İçme Kullanma Suları
Ülkemiz genelinde tüketime sunulan içme-kullanma sularının temini, dezenfeksiyonu ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaştırılmasından yerel idareler sorumlu iken; suların temiz, sağlıklı ve güvenli olup olmadığına yönelik izleme çalışmaları ise AB Mevzuatı ile uyumlu olarak hazırlanan, 17.02.2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir.
İçme-kullanma sularıyla ilgili çalışmalarımızı yerel idarelerle işbirliği içinde sürdürmekteyiz. Ülkemiz genelinde yerel idarelerle birlikte belirlenen izleme noktalarından düzenli şekilde kontrol ve denetleme izlemesi kapsamında numuneler alınarak Bakanlığımıza bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizi yapılmakta, analiz sonuçları online sistem üzerinden takip edilmektedir.
İçme kullanma suyu için öneriler
- Su kaynaklarımızı korumak her bireyin görevidir. Yer üstü ve yeraltı sularımızın kirlenmemesi için azami özen göstermeliyiz.
- Suyumuzu israf etmemeli ve boşa akan suların önüne geçmeliyiz.
- Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen sular kesinlikle tüketilmemelidir.
- Kontrolsüz mahalle çeşmelerinden su tüketilmemeli, “İçilmez” yazısı bulunan çeşmelerden asla su içilmemelidir.
- Tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller Sağlık Bakanlığınca düzenli olarak yapılmaktadır.
- Tüketim aşamasında içme-kullanma suları ile ilgili hususlarda Bakanlığımız ve yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan açıklamalara itibar edilmelidir.
- Toplumun temel içme-kullanma suyu kaynağı musluklardan akan sudur. İlgililerden klorlanmış, güvenli ve sağlıklı musluk suyu talep edilmelidir.
- Klor, hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenlerin büyük çoğunluğunu yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme-kullanma suyu tercih edilmelidir.
- Tankerle izinsiz içme suyu taşıyan kişiler yetkili kuruluşlara bildirilmeli ve bu suların dezenfeksiyonu etkin yapılmadığından asla içilmemelidir.
- Evde bulaşık, kişisel temizlik, yemek vb. durumlarda kullanılan sular da içme-kullanma suyu niteliğinde olmalıdır.
- Musluklardan akan sular, büyük ölçüde bina içi depo ve tesisatlardan kirlenmektedir. Depo temizliğine dikkat edilmeli, bina içi depolar yılda en az bir kez temizlenmelidir.
- Musluktan akan suyun koku, renk, tat ve görünümünde olumsuzluk gözlenmesi halinde bina içi tesisat kontrol edilmeli ve gerektiğinde ilgili yerel yönetime başvurulmalıdır.
-
- Tüketilecek sular, güneş almayan yerlerde ve açık renkli kaplarda muhafaza edilmelidir.
Su Kesintilerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Su kesintisi sürecinde içme-kullanma suyu konusunda yetkili kurum ve kuruluşların bilgilendirmeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.
- Kesinti sırasında yetkili kurumların izin ve kontrolü dışında faaliyet gösteren (mahalle çeşmeleri, hayrat çeşmeleri, kuyu, tanker vb.) kaynaklardan içme-kullanma suyu temin edilmemelidir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında yetkililere bilgi
- Bina içindeki su depoları sürekli aktif kullanılmalıdır. Aktif olarak kullanılmayan depolardaki sular tüketilmemelidir.
- Kesinti süresince evlerde ihtiyaç kadar su depolanmalı, depolanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir.
- Kesinti sonrasında yetkililerin uyarıları doğrultusunda su kullanılmalı, musluk ilk açıldığında birkaç dakika akıtılarak şebekede biriken kirli su tahliye edilmelidir. Suyun koku, renk, tat ve görünümünde olumsuzluk gözlenmesi halinde bu su tüketilmemeli, durum yetkililere bildirilmelidir.
- Kesinti sonrasında şebekede yüksek dozda klorlama yapılabileceğinden yetkililerin uyarıları dikkate alınmalıdır.
- Gerek kendi sağlığımız gerekse toplum sağlığını riske atmamak açısından yetkililerce yapılan uyarıların dikkate alınması bir yurttaşlık görevi olduğu unutulmamalıdır.