Okul Çağı Çocuklarda Görme Taraması Programı

Okul çağı çocuklarında görme kusurları sık rastlanan ve okul başarısını olumsuz etkileyen etmenlerin başında gelmektedir. Okul çağı çocuklarda da okul öncesi gruptakine benzer olarak kırma kusuru, ambliyopi, şaşılık en sık görülen nedenlerdendir.

Diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de Görme Taraması Programına ilköğretim 1. sınıfların da eklenmesi, ilköğretim 1. sınıftan sonra oluşabilecek görme ile ilgili sorunların çocuk ve aile tarafından kolay fark edilmesi ve yönetilmesi, diğer ülke uygulamalarında da benzer nedenlerle daha büyük yaştaki çocuk ve gençlerde tarama programının gerekli olmadığı görüşünün hâkim olması sebebiyle, öncelikli olarak ilkokul 1. sınıflara görme taramasının yapılmasına karar verilmiştir.

0-3 ay ve 36-48 ay görme taramalarında olduğu gibi programın okul çağı aşamasının da aile hekimliklerinde, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tarafından, halen ellerinde mevcut olan ve diğer taramalarda da kullandıkları LEA Sembol Testi ve erişkin göz muayenelerinde de kullanılan Snellen Eşeli ile taramaların yapılması öngörülmüştür.

Okul çağı için tarama rehberi ve algoritmalar hazırlanmış, program Eylül 2018’de ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine görme taraması başlatılmıştır.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN GÖRME SORUNLARI

Görme Sorunları

>6 ay - <6 yaş

(%)

>6 yaş - <18 yaş

(%)

Hipermetropi

33

23

Astigmatizm

22,5

22,5

Miyopi

9.4

20.2

Nonstrabismic Binoküler Bozukluklar

5.0

16.3

Şaşılık

21.1

10.0

Göz Tembelliği

7,9

7,8

Akamodasyon Bozuklukları

1.0

6.0

Periferik Retinal Anarmollikler

0.5

2

 


Akış şeması için pdftıklayınız

Ulusal Görme Taraması Rehberi için pdftıklayınız