Doğum Bildirim Sistemi

Nüfus Hizmetleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 03 Kasım 2017 tarih 30229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Mezkûr Kanunun 15 inci maddesi ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün (NVİGM) ilgili mevzuatı doğrultusunda ülkemizde gerçekleşen tüm doğumların bir sistem üzerinden takibi ve NVİGM ile paylaşımının sağlanması amacıyla “Doğum Bildirim Sistemi (DBS)” oluşturulmuş ve e-Rapor Sisteminin bileşeni olan “e-Doğum Raporu” geliştirilmiştir.

Aşağıda yer alan başlıklara dair usul ve esaslar, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü (SBSGM), Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve NVİGM tarafından yapılan ortak çalışmalarla belirlenmiştir.

  • Sağlık kuruluşunda gerçekleşen doğumlar
  • Sağlık kuruluşu dışında, sağlık personeli yardımı ile gerçekleşen doğumlar
  • Sözlü beyan (herhangi bir sağlık kuruluşunda gerçekleşmeyen ya da herhangi bir sağlık personeli yardımı olmadan gerçekleşen doğumlar)

Doğum raporu düzenleme kriterler:

  • Sağlık kuruluşlarında ve/veya sağlık personeli nezaretinde gerçekleşen,
    • “22 hafta ve üzeri veya 500 gram ve üzeri ölü doğumlar” ile
    • “gebelik haftası ve doğum ağırlığından bağımsız canlı doğumla” sonlanan her gebelik kapsam dahilindedir.
  • Sağlık kuruluşunda gerçekleşen doğumların sistem üzerinden bildirimlerinde yukarıdaki durumlara ek olarak; “kurul kararıyla gerçekleştirilen ve bu kriterlere uyan tıbbi tahliyeler”de dâhildir.

“e-rapor/e-doğum bileşeni kullanıcı kılavuzu” için tıklayınız.


Sözlü beyanların bildirim ve tescili akış şeması için pdftıklayınız.


Sağlık personelinin nezaretinde ve sağlık kuruluşu dışında gerçekleşen doğumların bildirim ve tescili akış şeması için pdftıklayınız.


Doğumu yaptıran personelin hazırlayacağı "sağlık personelinin nezaretinde ve sağlık kuruluşu dışında gerçekleşen doğumların bildirim belgesi" için pdftıklayınız.

Publish modules to the "offcanvs" position.