Bebek Çocuk Ergen İzlemleri

Bebek ve çocuk izlemlerinde temel öngörü, hastalık ortaya çıktıktan sonra iyileştirmek için uğraşmak yerine, hastalığa zemin hazırlayan koşulların önceden saptanarak önlenmesidir. Bu hem daha sağlıklı, hem de daha ekonomik bir yaklaşımdır. İzlemler Aile Sağlığı Merkezleri/Birimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. 

2007 yılında, program hazırlamak için gerekli olan literatür tarama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Durum saptamada kullanılacak veriler belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer ilgili uluslararası kaynaklardan yararlanılarak, bebeklere standart bir hizmetin sunumu için Bakanlığımızca Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü taslağı geliştirilmiştir. Oluşturulan izlem protokolleri üniversitelerin ilgili bilim dalları, Bakanlık ilgili birimlerine ve ilgili derneklere (Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Türk Neonatoloji Derneği ve Sosyal Pediatri Derneği vb) gönderilmiştir. 2008 yılında, öneriler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak son şekli verilen izlem protokolleri 2008/45 sayılı Genelge ile 81 ilde uygulanmaya başlanmıştır.

2015 yılında revize edilen Bebek, Çocuk, Ergen İzlem Protokolleri 2018 yılında tekrar revize edilmiş olup, basım ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizde; ilk 1 yaşta en az 9 kez, 6 yaşa kadar toplam 16 kez, 6-19 yaş yılda 1 kez belirlenen izlem dönemlerinde izlem yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, ergenlere yönelik sık görülen sağlık sorunlarının birinci basamakta yönetimini sağlamak için “Birinci Basamak Sağlık Çalışanları İçin Ergen Sağlığına ve Sorunlarına Yaklaşım Cep Kitabı” hazırlanmış ve sahaya iletilmiştir.


Özet tablo için pdftıklayınız