Riskli Gebelik
Gebelik normal ve doğal bir süreçtir. Bazı durumlarda gebe kalmadan önce veya gebelik sürecinde gelişen sorunlar çeşitli risklerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Yüksek riskli gebelikler bazı durumlarda hem gebenin hem de bebeğin sağlığını ve hayatını tehdit edebilir. Bu kapsamda Daire Başkanlığımızca “Riskli Gebeliklerin Yönetimi/Önlenmesi Programı” yürütülmektedir.
Program kapsamında, 2014/10 sayılı Genelge ile “Riskli Gebelikler Yönetim Rehberi” yayınlanmıştır. Hazırlanan rehber;Yüksek Riskli Gebeliklere yönelik Gebelikte Venöz Tromboembolizm Yönetim Rehberi, Gebelik ve Kardiyovasküler Hastalıklar Yönetim Rehberi, Diyabetik Gebe Yönetim Rehberi, Astımlı Gebe Yönetim Rehberi ve Epileptik Gebe Yönetim Rehberinden oluşmaktadır.
Ülkemizde en sık görülen anne ölüm nedenleri esas alınarak anne ve çocuk sağlığı hizmetlerinde standardizasyonu sağlamak, hizmetin kalitesini ve sunumunu iyileştirmek, etkin kullanımını artırmak amacıyla Yüksek Riskli Gebelik Takip Modülü hazırlanmıştır. Modül e- Nabız sistemi üstünden yürütülmektedir. Birinci ikinci ve üçüncü basamak (Temel, Kapsamlı Hastane, Perinatal Merkez) sağlık kuruluşlarında yüksek riskli gebeliklerin tespitlerinin iyi bir şekilde yapılarak 112 vasıtası ile etkin sevk zincirinin oluşturulması her gebenin durumunun kendi özel koşulları içerisinde değerlendirilerek riskine uygun merkezlerde (perinatalog-neonatalog, kadın doğum uzmanı diğer uzmanlık dalları) doğum yapmasının sağlanması amaçlanmaktadır.