Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KKKA, sıklıkla kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen, hayati tehlikeye neden olabilen bir hastalıktır. Ayrıca, virüsü taşıyan hayvanların ya da hasta kişilerin doku, kan ve diğer vücut sıvıları ile korunmasız temas sonucu bulaşabilir. KKKA hastalığına özel etkin bir tedavi bulunmamaktadır.Bu nedenle hastalıktan korunmak için gerekli önlemleri almak hayati önem taşımaktadır.
Korunmak için; tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi alanlara giderken kenelerin vücuda tutunmasını engelleyecek (uzun kollu, uzun pantolon) vücudu örten giysileri tercih edin.Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edin. Özellikle, pantolon paçalarınızı çoraplarınızın içine sokun. Kene yönünden riskli alanlardan döndüğünüzde kendinizin ve yakınlarınızın tüm vücudunda kene olup olmadığını kontrol edin (saçlı deri, kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil).
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hayvanlarda belirti göstermeden seyreder. Ancak hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle hastalığın sık görüldüğü bölgeler başta olmak üzere hayvanların doku, kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle temas etmeyin.
KKKA Acil Müdahale; kenenin vücuttan çıkarılma süresi hastalığın bulaşma riski açısından hayati öneme sahiptir. Kenenin vücutta kaldığı süre arttıkça hastalığın bulaşma riski de artmaktadır. Bu nedenle vakit kaybetmeden vücuttan çıkarılmalıdır. Kene, çıplak elle dokunmadan, uygun bir malzeme (cımbız, eldiven, bez ve naylon poşet gibi) yardımı ile çıkarılmalıdır. Kişi, keneyi çıkaramadığı durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene tutunması sonucu bulaş durumunda, belirtilerin ortaya çıkması genellikle 1 ila 3 gün, en fazla 9 güne kadar sürebilir.
Kene ile temas sonrası 10 gün içinde, yüksek ateş, hâlsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi şikâyetlere sahipseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.