“Acil Obstetrik Bakım Klinisyen Eğitimi” ve “İl Anne Ölümleri Değerlendirme Toplantısı” Gerçekleştirildi

Acil Obstetrik Bakım (AOB) gebelik, doğum ve doğum sonrası 42 gün içerisinde acil müdahale gerektiren durumlarda verilen hizmetler bütünüdür. AOB, Güvenli Annelik yaklaşımının çok önemli bir parçası olup kadın sağlığının niteliğini artırarak anne ölüm oranlarını azaltmaktadır. Anne Ölümlerini önlemeye yönelik yürütülen Acil Obstetrik Bakım Programının, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması çalışmaları, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülmektedir. Programın hedefi obstetrik bakım hizmetlerine kolay ulaşılabilirlik ve bu hizmetlerin yüksek kalitede verilmesini sağlayarak önlenebilir anne ölümlerini engellemektir.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından, Genel Müdürlüğümüzün vizyon ve hedeflerini paylaşmak, kadın sağlığına yönelik gerekli tedbirleri almak, önlenebilir anne bebek ölümlerini önlemek amacı ile bu program dahilinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) işbirliği içinde geçici koruma altındaki göçmen doğumlarının yoğun olduğu illerde özel ve kamu hastanelerinde çalışan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına yönelik “Acil Obstetrik Bakım Klinisyen Eğitimi” yapılarak anne sağlığının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda, 28-30 Haziran 2022 tarihleri arasında Bursa’da özel ve kamu hastanelerinde çalışan 47 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına yönelik “Acil Obstetrik Bakım Klinisyen Eğitimi’ gerçekleştirilmiştir.

28 Haziran 2022 tarihinde Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanımız Dr. Tuba Esra ŞAHLAR, Acil Obstetrik Bakım Programı Sorumlusu Op. Dr. Veli Dündar ONGUN ve Bursa ÇEKÜS Birim Sorumlusu Dr. Gaye AKPINAR ile Bursa ilinde yoğun olarak doğum yaptırılan hastanelere ziyaretler gerçekleştirmiştir.

29 Haziran 2022 tarihinde de, Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanımız Dr. Tuba Esra ŞAHLAR, İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi YAVUZYILMAZ, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa ÇETİN, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Salih METİN, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ahmet TİMUR; Personel Hizmetleri Başkanı Dr. İsmail Hakkı ÇELİK, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Fahire GÜNDÜZ, doğum yaptırılan kamu, üniversite ve özel hastanelerin başhekimleri, Acil Obstetrik Bakım Program Sorumlusu Op. Dr. Veli Dündar ONGUN, Anne Ölümleri Ön İnceleme Komisyon Başkanı Prof. Dr. Aykan YÜCEL ile komisyon üyesi Uzm. Dr. Zuhal KOKSAL’ ın katılımları ile “İl Anne Ölümleri Değerlendirme Toplantısı” yapılarak kadın sağlığına yönelik gerekli tedbirleri almak, önlenebilir anne bebek ölümlerini önlemek için farkındalık oluşturulmuştur.