fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter
Ülkemizde bebek ölümlerinin yaklaşık %64’ü, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin ise %53’ü yenidoğan döneminde gerçekleşmektedir. Ülkemizde yenidoğan yan dalı uzmanlığı yapmış çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısının yetersiz olması nedeniyle, ülkemizde bebek ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahip olan ve halen yüksek seyreden yenidoğan dönemi bebek ölümlerini azaltmak amacıyla Bakanlığımızca Türk Neonatoloji Derneği işbirliğinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına yönelik “Yenidoğan Yoğun Bakım Programı” başlatılmıştır. Program ikinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.
Bu eğitimi alan uzmanların yenidoğan yoğun bakım merkezlerinde görev yapması ve il düzeyinde yenidoğana doğru ve etkili müdahale olanaklarının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bakanlığımızca ikinci basamak hastanelerimizde kurulan ve kurulacak olan yenidoğan yoğun bakım merkezlerine eğitilmiş çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının yerleştirilmesi ile üçüncü basamak yoğun bakımların hasta yükünün azaltılması ve bu merkezlere destek sağlanması da amaçlanmaktadır.
Türk Neonatoloji Derneğinin desteğiyle çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına yönelik olarak 2010 yılında başlatılan yenidoğan yoğun bakım kursu, 2014 yılında “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları İçin Yenidoğan Bakımı Güncelleme Kursu” adını almış, 2024 yılında program revize edilerek “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları İçin Neonatoloji Güncelleme Kursu” adını almıştır. Kurs 3 iş günü teorik ve 20 iş günü pratik eğitimden oluşmaktadır. Prematüre bakımı, yenidoğan’da mekanik ventilasyon ve yenidoğanda acil sorunlar teorik eğitimin konularını oluşturmaktadır.
Teorik eğitimin ardından gerçekleştirilen pratik eğitim Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde verilmektedir. Pratik eğitimler için, belirlenen üniversite ve bakanlığımız eğitim-araştırma hastaneleri, teorik eğitimler sırasında kursiyerlere iletilmekte ve tercih yapabilmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca kurs öncesi ve kurs sonrasında kursiyerlere yeterliliklerini ve çalışma şartlarını kendilerinin puanlayarak değerlendirmeleri için anket uygulanmaktadır.
Kursiyerler; kurumumuz web sayfasından kurumlarından aldıkları bir onay belgesi ile birlikte yaptıkları kişisel başvuruları sonucunda Türk Neonatoloji Derneği ve HSGM temsilcilerinden oluşturulan bir kurulla belirlenmektedir.