Rehberler
Giriş
Laboratuvarın doğru, güvenilir ve zamanında tanı koyabilmesi hasta bireyin uygun tedaviyi en kısa sürede almasının güvencesidir. Klinik mikrobiyoloji laboratuvarları sürveyans sistemine de veri sağlayan temel yapılardır. Halk sağlığını tehdit eden sorunlara kanıta dayalı çözümler üretilmesi laboratuvar çalışması ile gerçekleşir. UMS’ler bulaşıcı hastalıkların incelenmesinde, laboratuvarlarda doğru ve güvenilir tanı için geçerli yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanmıştır. UMS’lerin en az dört farklı kullanım alanında kaynak olacağı öngörülmektedir:
1. tanıda standart yaklaşımlar için - klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarında nihai karar sorumluluğu olan profesyonellere;
2. laboratuvar hizmetlerinin kapsamı ve uygun testlerin seçimi hakkında bilgi için – hekimlere;
3. halk sağlığı ilgilendiren enfeksiyon vakaları ya da salgınların araştırılmasında, gerekli asgari laboratuvar kapasitesi ve kesin tanıya ulaşılmasında gerekli asgari süreçler hakkında bilgi için - halk sağlığı otoritelerine;
4. kesin tanıya ulaşılmasında asgari standart mikrobiyolojik işlem paketleri hakkında bilgi sağlayarak ücretlendirmelerin rasyonel bir çerçeve içinde yapılmasına destek verecek bir kaynak olarak - ödeme kurumlarına.
UMS’ler doğru ve güvenilir tanı için laboratuvarlararası standardizasyonun sağlanmasına bir temel oluşturacaktır. Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kurumlar/sektörler arası ortak dilin gelişmesini ve işbirliğinin güçlenmesini destekleyeceği de umut edilmektedir.
Ulusal Tüberküloz Tanı Rehberi (UTTR)
(UMS) Laboratuvar Güvenliği Rehberi
Aşı İle Önlenebilir İnvaziv Bakteriyel Hastalıkların Sürveyansı Rehberi
Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Rehberi
Suda Legıonella Türlerinin Tanımlanması
Sahada Çalışan Hekimler İçin Laboratuvar Rehberi
(UMS) Laboratuvar Güvenliği Tanı Rehberi Cilt-1
(UMS) Laboratuvar Güvenliği Tanı Rehberi Cilt-2
(UMS) Laboratuvar Güvenliği Tanı Rehberi Cilt-3