fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter

2017 Yılı Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantıları

Su güvenliği ve su sanitasyonu çalışmalarının halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması ve suların sanitasyonu ile ilgili atılması gereken adımlar konusunda yerel yönetimlerle bir araya gelip, sorunları paylaşma ve tartışma amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirilen “Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Değerlendirme Toplantıları”nın devamı olarak 2017 yılında da 05.12.2017 tarihinde Diyarbakır, 07.12.2017 tarihinde Mardin ve 11.12.2017 tarihinde Van olmak üzere 3 adet bölgesel toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantılara Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile valilik, belediyeler, il özel idarelerinden oluşmak üzere toplam 109 kişi katılım sağlamıştır.

Toplantılarda aşağıdaki hususlar öne çıkmıştır;

  • Uygunsuz sonuçlanan sularla ilgili düzeltici faaliyet istendiği, bu tür durumlara yönelik komisyon kurulup araştırma yapılması, il sağlık müdürlüğü başta olmak üzere ilgili paydaşlarla ortak çalışılması gerektiği dile getirilmiştir.
  • Sağlık Bakanlığının klorlama konusunda belediyelere eğitim vermesi gerektiği ifade edilmiştir.
  • İller Bankası'nın yaptırdığı arıtma tesislerinin verimsiz olduğu, bundan dolayı sıkıntılar yaşandığı belirtilmiştir.
  • İçme kullanma suyu arıtma tesislerinde koagülant olarak polimer kullanıldığını ve bundan dolayı içme kullanma sularında “akrilamid” oluştuğu iddia edilmiştir.
  • İçme kullanma suyu kalitesinin sağlanmasında kırsal yerlerdeki mahallelerde sıkıntıların yaygın olduğu belirtilmiştir. Tek noktalı bir kaynaktan sistemli su dağıtımının verimli olacağı ifade edilmiştir.
  • Belediyelerde bütçe hazırlanırken sadece içme kullanma suyunda kullanılmak üzere bütçe oluşturulması gerektiği dile getirilmiştir.
  • Bazı yerleşim yerlerinde sürekli klorlama yapılmasına rağmen klorun etkisiz olduğunun anlaşıldığını, bu nedenle klor alımında yerel yönetimlerin standartlara uygun klor temin etmeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiği ifade edilmiştir.
  • Köy Kanunun yeniden güncellenerek köy muhtarlarına depo bakımı ve dezenfeksiyon işlemleri için görev ve sorumluluklar verilebileceği dile getirilmiştir.