fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter

Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvarlarının görevleri ve yapılan analizler

Tüketici Güvenliği ve Halk Sağlığı Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı’ nda faaliyet gösteren Mikrobiyolojik Analiz LaboratuvarlarıSu ve Gıda Mikrobiyolojisi LaboratuvarıMoleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı ve Mikrobiyolojik Etkinlik Test Laboratuvarı olmak üzere üç laboratuvardan oluşmaktadır (Laboratuvarlarımızda çalışılan parametrelere hizmet kapsamımızdan ulaşabilirsiniz). 

Su ve Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı, 30 Aralık 2015 tarihinde TS EN ISO 17025 standardı gerekliliklerini karşılayarak akredite olmuştur. Akreditasyon kapsamı; su numunelerinde 11, havuz suyu numunelerinde 11 ve gıda numunelerinde 4 parametre olmak üzere toplam 26 parametreden oluşmaktadır.

Mikrobiyolojik Etkinlik Test Laboratuvarı, 09.05.2017 tarihinde TS EN ISO 17025 standardı gerekliliklerini karşılayarakTS EN 13727, TS EN 1276 ve TS EN 1650 standartlarından akredite olmuştur.

Ayrıca Laboratuvarlarımızda çalışan konusunda uzman personelimiz faaliyet alanlarıyla ilgili çeşitli eğitimlerde eğitici olarak görev almakta, kamu ve özel laboratuvarların yerinde rutin denetimlerine katılmaktadır

Ayrıca Laboratuvarlarımızda çalışan konusunda uzman personelimiz faaliyet alanlarıyla ilgili çeşitli eğitimlerde eğitici olarak görev almakta, kamu ve özel laboratuvarların yerinde rutin denetimlerine katılmaktadır.

1-Su ve Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı

Su mikrobiyolojisi alanında, Sağlık Bakanlığı sorumluluk alanına giren içme kullanma suları, doğal mineralli sular, doğal kaynak suları, içme suları, kaplıca ve havuz sularının ilgili yönetmeliklere göre mikrobiyolojik analizleri yapılmaktadır.

Su mikrobiyolojisi kapsamında esas alınan mevzuatlar Tablo 1’ de gösterilmiştir.

Gıda mikrobiyolojisi alanında,  salgın ve adli soruşturma amacıyla gelen gıda numuneleri ile peloid numunelerinin ilgili yönetmeliklere göre mikrobiyolojik analizleri yapılmaktadır.

Gıda ve peloid mikrobiyolojisi kapsamında esas alınan mevzuatlar Tablo 2’ de gösterilmiştir.

Tablo 1: Su Mikrobiyolojisi Kapsamında Esas Alınan Mevzuatlar

İçme-Kullanma suları (Şebeke, depo vb) 

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik

Kaynak ve İçme suları (Ambalajlı sular vb)

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik

Doğal Mineralli Sular

Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik

Kaplıca suları, Talesoterapi suları

Kaplıca Suları Hakkında Yönetmelik

Yüzme suları

Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik

Yüzme Havuzu suları

Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik

Tablo 2. Gıda ve Peloid Mikrobiyolojisi Kapsamında Esas Alınan Mevzuatlar

•      Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği

•      Kaplıcalar Yönetmeliği, Peloidlerin Üretimi Ve Satışı Hakkında Tebliğ

2-Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı

Toplum sağlığını tehdit eden enterik virüs salgınlarında, etken tespitinin yapılabilmesi açısından su örneklerinde virüs analizleri büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda, salgın durumlarında şüpheli su kaynaklarından alınan su numunelerinde virüs analizi Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarında yapılmaktadır.

Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarında, akut viral gastroenteritlerin en yaygın nedenlerinin başında gelen enterik virüslerin varlığının Real-Time PCR (RT-PCR) yöntemiyle belirlenmesine yönelik analizler yapılmaktadır. Ayrıca laboratuvarımızda EPA 1615 Metoduna yönelik deneme çalışmaları yapılmaktadır.  

26 Ağustos – 5 Eylül 2016 tarihleri arasında Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi ve 2019 yılı Şubat ayında Burdur İlinde meydana gelen Norovirüs salgınının su kaynaklı olduğu teşhisi Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarımızda yapılmıştır.

2019 yılı Aralık ayında Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve Covid-19 pandemisine neden olan SARS-CoV-2 virüsünün atık sularda tespitine yönelik çalışmalara Kasım 2020 tarihinden itibaren başlanmıştır.


3-Mikrobiyolojik Etkinlik Test Laboratuvarı
 

Mikrobiyolojik Etkinlik Test Laboratuvarımız; Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne ve Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarının Çalışma Usul ve Esasları’ na uygun olarak ulusal ve/veya uluslararası referans standart yöntemleri kullanarak mikrobiyolojik etkinlik testlerini gerçekleştirmektedir.

Laboratuvarımız, TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17025 standart kapsamında TS EN 13727, TS EN 1276 ve TS EN 1650 standartlarından akredite olmuş, akredite parametre sayısını artırma ve devamlılığı sağlamak için çalışmalara devam edilmektedir.

Mikrobiyolojik Etkinlik Test Laboratuvarımız, TS EN ISO/IEC 17025 standart kapsamında mikrobiyolojik testlerin dış kalite kontrolüne yönelik ulusal/uluslararası olarak her yıl yeterlilik testlerine/laboratuvarlar arası karşılaştırma testlerine katılım sağlamakta ve başarı ile tamamlamaktadır.