Afet Bölgesindeki Psikososyal Destek Çalışmaları
Yaşanan afet sonrasında Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında depremzede ve yakınları için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığınca psikososyal destek hizmetlerimiz ivedilikle başlatılmıştır.
Afet bölgesinde çalışan personel ile haricindeki 71 ilimizden gönüllü ve eğitimli olan personelimiz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda deprem yaşanan illerimize görevlendirilmiş olup saha çalışmalarına başlamıştır. Psikososyal destek çalışmaları kapsamında öncelikle ihtiyaç tespiti, depremzede ve yakınlarına psikolojik ilk yardımın yanında olası risk faktörlerini tespit edilmesi, bireysel görüşme, psikoeğitim, grup çalışmaları, sevk ve yönlendirmeler yapılmaktadır. Psikososyal destek ekiplerinde yer alan psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimci toplam 221 personel deprem bölgesinde hizmet sunmaktadır. Şu ana kadar psikososyal destek hizmeti kapsamında 4092 hane (çadır kentler, yurtlar, misafirhaneler, oteller, konutlar vb.) ziyaret edilmiş, bu kapsamda 4274 kişiyle bireysel psikososyal görüşmeler yapılmıştır.
Söz konusu çalışmalar afet bölgesinde kurulan çadır alanları ve diğer toplu yaşam alanlarının yanında, zarar görmemiş hanelerde yaşayan afetzedeleri de ziyaret ederek gerçekleştirilmektedir.
Diğer İllerimize Gelen Depremzedelere Yönelik Psikososyal Destek Çalışmaları
Afet bölgesi haricindeki 71 ilimize hastane içi ve diğer konutlara (yurt, misafirhane, otel vb.) yerleştirilen depremzede vatandaşlarımıza ise; söz konusu psikiyatrik muayene ve psikososyal destek hizmetleri 1320 psikososyal destek personeli ile verilmektedir.
Şu ana kadar 733 kişiye psikiyatrik muayene yapılmış, psikososyal destek hizmeti kapsamında 2592 hane (çadır kentler, yurtlar, misafirhaneler, oteller, konutlar vb.) ziyaret edilmiş, bu kapsamda 16166 kişiyle psikososyal görüşmeler yapılmıştır.