fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter

Çölyak Hastaları İçin Güvenli Beslenme

Buğday.arpa,çavdar,yulaf unu ile karışmamış olmak koşulu ile

  • Pirinç ve pirinç unu 
  • Mısır ve mısır unu – mısır ekmeği
  • Süt, yoğurt, ayran, peynir
  • Bal, reçel, pekmez
  • Yumurta
  • Et, tavuk, balık, konserve balık
  • Kurubaklagillerin tümü
  • Patates dahil Sebze ve meyvelerin tümü
  • Zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı
  • Özel ticari amaçlı üretilmiş glutensiz ürünler

Güvenli Yemek Türleri:

  • Un(gluten) açısındanİçeriği bilinmeyen hazır gıdalar çölyaklı bireylere sunulmamalıdır.
  • Hazır salçalar un içerebilir, .içerip içermediği bilinmiyorsa yemekler SALÇASIZ hazırlanmalıdır. 
  • Kızartmalarda un ile kaplama yöntemi kullanılmamalıdır.


Çorbalar:

  • Sebze çorba (salçasız, unsuz)
  • Pirinç çorba, pirinçten yapılma yayla çorba (unsuz)
  • Mercimek ve baklagil çorbaları (unsuz – salçasız)


Yemekler:

  • Şehriyesiz pirinç pilavı
  • Salçasız sebze yemekleri (kıymalı, etli, tavuklu olabilir.)
  • Salçasız kuru baklagil yemekleri
  • Salçasız sebze yemekleri
  • Salçasız et – tavuk yemekleri
  • Unsuz – ekmeksiz köfteler
  • Balık (hazırlanırken hiçbir aşamada saf mısır unu dışında un kullanılmamalıdır)
  • Komposto, hoşaf


Yasaklar:

  • Buğday, çavdar ve unları ile yapılmış yiyecekler (simit, poğaça, yufka,biküvi, pasta vb.) ve bunların az miktarda da olsa bulunduğu veyabesin hazırlanırken katıldığı yemekler
  • Buğday, makarna, erişte, şehriye, irmik
  • Hazır salçalar, hazır çorbalar, tarhana


Hazırlık ve Pişirme Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • El hijyenine dikkat edilmeli, glutensiz gıdaları kullanmadan önce eller yıkanmalıdır.
  • Glutensiz yiyecekleri hazırlamak için ayrı bir tezgâh ve pişirme alanı oluşturulmalıdır.
  • Glutenli ve glutensiz yiyecekler aynı mutfak tezgahında hazırlanacaksa önce glutensiz olanlar hazırlanmalıdır.
  • Glutensiz gıdaları hazırlamak için ayrı doğrama tahtaları olmalıdır.
  • Glutensiz gıdalar ayrı tencere ve tavalarda pişirilmeli ve ayrı mutfak eşyalarıyla servis edilmelidir veya farklı kullanımlar arasında oldukça iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
  • Bıçaklar, bulaşabilecek kırıntıları taşıyabileceğinden glutensiz yiyecekler için ayrı olmalıdır.
  • Mutfak tezgahlarının temizliği için bez ve süngerler ayrı olmalıdır.
  • Tost makinesi, ekmek kızartma makinesi ayrı olmalı veya yağlı kâğıt kullanılmalıdır.
  • Tahta, plastik, teflon gibi pürüzlü yüzeyli malzemeler, tamamen temizlenmesi çok zor olan ızgaralar ortak kullanılmamalıdır.
  • Glutensiz gıdalar diğer gıdaları kızartmak için kullanılan yağda kızartılmamalıdır.
  • Makarna gibi gluten içerikli yiyecekleri kaynatmak için kullanılan su tekrar kullanılmamalıdır.
  • Glutensiz ürünler (glutensiz un, glutensiz makarna) yeniden kapatılabilir kap/poşetlerde hava almayacak şekilde saklanmalıdır.
  • Glutensiz ürünler ve glutenli ürünler açık biçimde aynı çekmecede bulunmamalıdır.
  • Hava dolaşımı taneleri etrafa üfleyerek birbirlerine bulaşmalarına sebep olabileceğinden glutensiz gıdalar ile diğer gıdalar aynı fanlı fırında pişirilmemelidir.
  • Hazırlık/pişirme sürecinde görevliler mutfak bezlerini, fırın eldivenlerini, önlüklerini vb. ortak kullanmamalıdır. 


Örnek Yemek Listesi :

Kahvaltı   

  • Süt / çay / meyve suyu
  • Yumurta
  • Peynir / peynir çeşitleri 
  • Bal / reçel / pekmez
  • Söğüş (domates-salatalık)
  • Glutensiz ekmek / mısır ekmeği

Öğle-Akşam:

  • Yayla çorba (unsuz) / mercimek çorba (unsuz- salçasız)
  • Unsuz- salçasız et/tavuk/balık yemekleri
  • Salçasız baklagil yemeği
  • Şehriyesiz pirinç pilavı
  • Yoğurt / ayran
  • Meyve 
  • Salata
  • Komposto / hoşaf
  • Glutensiz ekmek/ mısır ekmeği