Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası tanıtım toplantısı 23.07.2025 tarihinde Konya da yapılmıştır.

foto 1

Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER )2022’ de tam buğday ekmeğinin tüketimi önerilmektedir. Tam buğday ekmeği lif içeriğinin besin ögeleri(vitamin, mineral) içeriğinin beyaz ekmeğe oranla yüksek oluşu nedeniyle toplumun sağlıklı beslenmesi konusunda tercih edilmektedir. Türkiye’ye özgü beslenme örüntüsünde ekmek tüketim alışkanlığının toplumda yaygın olduğu görülmektedir. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kanser gibi kronik hastalıkların diyet örüntüleri yanında sağlıklı beslenme örüntülerinde de önemli bir yeri olan tam buğday ekmeğinin tüketiminin beyaz ekmeğe oranla tercihinin artırılmasının sağlanması hedeflenmiştir.

Tam buğday ekmeği tüketiminin Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 sonuçlarına göre tüketiminin düşük olduğu gözlemlenmiş olup ( Toplam ekmek tüketiminde beyaz ekmek tüketenlerin oranı %72.1, tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli ekmek vb. %15 ve ev yapımı mayasız ekmekler (yufka vb.) % 9.4 sıklıkla her gün tüketilmektedir. ), bu sonucun sebepleriyle ilgi Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerde tam buğday unu üretimi, ekmek üretim teknolojilerinin bilinirliğinin az oluşu ve beyaz ekmek üretimine yönelik olduğu, toplumun damak lezzeti tercihi, üretim maliyetlerindeki farklılık sonucu fiyatının pahalı olması gibi sebeplerle tam buğday ekmeğinin tanınırlığının ve toplumda talebin az olduğu tespit edilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığının Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Bakanlığımız koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında yayınlanan Genelge’de; ekmek israfının önlenmesine yönelik çalışmaların yanı sıra tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesine ilişkin hususlara da yer verilmiştir.  Kampanya sonunda yapılan araştırmada, tam buğday ekmeği tüketiminin ciddi oranda arttığı gözlemlenmiştir.

Bu kapsamda genel ekmek tüketimi içerisinde tam buğday ekmeği tüketiminin oranını arttırmak ve tam buğday ekmeğin beyaz ekmeğe kıyasla daha sağlıklı olduğuna dair topluma doğru bilgileri aktarmak amacıyla Konya ilimizde pilot bir çalışma başlatılmıştır.

Kampanya ile;

  • Tam buğday unu ile yapılan ekmek üretimi ve tüketimiyle ilgili farkındalık oluşturulması
  • Ülke genelinde yapılacak kampanyalar için tecrübe ve altyapı oluşturulması
  • Uygulanacak üretim ve yaygınlaştırma yöntemlerinden hangilerinin daha etkili olabileceğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5