fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter
Yenidoğan ölümlerini azaltabilmek için, yüksek teknolojiye dayanan, pahalı, uzman ağırlıklı, hastane bakımının yanı sıra temel yeni doğan bakım hizmetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Tüm dünyada temel yeni doğan bakım uygulandığı zaman, yenidoğan ölüm hızlarının % 41-72 arasında azalabileceği hesaplanmıştır.
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan hekimlere yönelik çok sayıda kaynak bulunmasına rağmen birinci basamakta çalışan sağlık ekibinin yararlanabileceği Türkçe kaynak sayısı oldukça sınırlıdır. Bu gerçekten yola çıkarak, birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşunda bir yenidoğan bebekle karşılaşıldığında nelere dikkat edilmesi ve ne yapılması gerektiği konularını içeren kolay anlaşılır bir dille yazılmış bir eğitim programı oluşturulması kararlaştırılmıştır.
Bu çerçevede başlatılan eğitim programı ile Ülke genelinde temel yenidoğan bakımında standardizasyonu ve güncel bilgilerin kullanılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Program Bakanlığımızca yenidoğana yönelik yürütülen pek çok programı bütünlük içinde sunmakta ve sağlık personelinin bu konuda bilgi ve becerisini artırmayı hedeflemektedir. Sağlıklı doğan yenidoğanın alması gereken temel bakımı verebilecek şekilde sağlık personelinin donanımını artırmak amaçlanmıştır.
Eğitim; göbek bakımı, canlandırma ihtiyacını belirleme, olağan bakım, hipotermiden korunma, K vitamini uygulaması, göz bakımı, erken emzirme, ulusal programda yer alan taramalar, işitme taraması, aşılar, anneye danışmanlık konularını içermekte ve 2 gün sürmektedir.