Çocuk Acil Tıp ve Çocuk Yoğunbakımı Temel Eğitimleri Programları

Çocuk ölümlerinin oldukça azaltıldığı bu aşamada koruyucu sağlık hizmetleri yanı sıra çocuklara yönelik acil ve yoğun bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi, gelişmiş ülkelerdekine yakın çocuk ölüm hızlarına ulaşabilmemiz için önem kazanmaktadır. Bakanlığımız çocuk ölümlerini azaltma kapsamında bu alana giderek daha fazla önem vermektedir ve Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde çocuk acil ve çocuk yoğun bakım için yan dal statüsü getirilmiştir. Bununla birlikte resmi yan dal statüsüne kavuşturulsa da çocuk acil ve çocuk yoğun bakım uzmanları açısından ülkemizde hekim açığı çok ciddi boyutlardadır ve bunun giderilmesi için ilave tedbirler alınması gereklidir.

Türkiye’de çocuk acil konusunda yetişmiş çocuk hekimi sayısı ancak 20 civarındadır ve çocuk nüfusuna oranla bu sayı bazı gelişmiş ülkelerin 40’da biri kadardır. Benzer şekilde 100.000 çocuğa düşen çocuk yoğun bakım uzmanı sayısı Türkiye’de 0,05 olup, bazı Avrupa ülkelerinin 30’da biri kadardır. Ülkemizde giderek daha fazla çocuk yoğun bakım üniteleri ve çocuk acil servisleri açılmaktadır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar, eğitimli insan gücü olmaması veya sayısının yetersiz olması durumunda yoğun bakımın en pahalı araç gereç varlığında bile yararsız hatta zararlı olabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla söz konusu hizmetlerin sağlıklı bir şekilde verilebilmesi için ivedi olarak bu alanlarda personel yetiştirilmesi gerekmektedir.

Çocuk acil ile çocuk yoğun bakım uzman hekim açığının kapanması 40 yılı bulabilecektir. Bu nedenlerle diğer Çocuk yan dallarına göre çok büyük boyutlarda olan insan gücü açığı ancak Bakanlığımızla etkin bir koordinasyon varlığında giderilebilir. Bu amaçla Çocuk Acil Tıp ve Yoğunbakım Derneği ile bu alanda işbirliği yapılarak Bakanlığımız planları çerçevesinde bu eğitimler hazırlanmıştır.

Çocukluk çağı ölümlerini azaltmak, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının çocuk yoğun bakım ve çocuk acil hizmetlerine yönelik bilgilerini desteklemek amaçlanmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının yeteri kadar bir bölümünün bu kursa katılımını yıllar içerisinde sağlayarak, öncelikle 2.basamak çocuk yoğun bakım üniteleri ve çocuk acil servislerindeki hizmet sunumunun kalitesini iyileştirmekte amaçlar arasındadır.

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği’nin desteği ile yenidoğan sonrası döneme ilişkin, 2 gün teorik ve belirlenen üniversite ve Bakanlığımız eğitim araştırma hastanelerinin ilgili ünitelerinde 15 iş günü pratik eğitimden oluşan kurs, Aralık 2010'da başlatılmıştır. Hâlihazırda kursiyerler; web sayfasından kurumlarından aldıkları bir onay belgesi ile birlikte yaptıkları kişisel başvuruları sonucunda belirlenmektedir.

Publish modules to the "offcanvs" position.