Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi
“Ulusal Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Sistemi (UAMDSS)” ülkemizin kıyaslanabilir ve güvenilir direnç verilerinin toplanması amacıyla 2011 yılında kurulmuştur ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir.
Aynı zamanda, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi tarafından yürütülen “Orta Asya ve Doğu Avrupa Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı (CAESAR)” na dahildir.
Veri analizi Dünya Sağlık Örgütü’nün WHONET yazılım programı ile yapılmaktadır
Sürveyans sisteminin kalite güvencesini sağlamak amacıyla, 2011 yılından beri tüm katılımcı laboratuvarlara Ulusal Dış Kalite Değerlendirme (DKD) Programı uygulanmaktadır. Ayrıca, katılımcı laboratuvarlar CAESAR Ağı kapsamında Dünya Sağlık Örgütü ve UK-NEQAS işbirliği ile yürütülen Dış Kalite Kontrol programına katılmaktadırlar.
Orta Asya ve Avrupa Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı Raporları (CAESAR)
ECDC-WHO-AMR-report 2023-2021 data
ECDC-WHO-AMR-report 2022-2020 data
- UAMDSS verileri DSÖ CAESAR raporlarında ayrıntılı olarak yer almakta olup, 2016 yılından sonra ayrı bir rapor olarak sunulmamıştır. CAESAR ağı kapsamında gerçekleştirilen Dış Kalite Kontrol çalışmaları da CAESAR raporlarında bulunmaktadır.
- Avrupa'da AMD Sürveyansı ile ilgili Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yürütülen EARS-Net ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından yürütülen CAESAR-Net Ağları 2022 yılından itibaren raporlarını ortak yayınlamaktadırlar.
UAMDSS Yıllık Raporlar
Dış Kalite Değerlendirme Raporları 2011-2016
2016 Dış Kalite Değerlendirme Raporu
2015 Dış Kalite Değerlendirme Raporu
2014 Dış Kalite Değerlendirme Raporu
2013 Dış Kalite Değerlendirme Raporu
2012 Dış Kalite Değerlendirme Raporu
2011 Dış Kalite Değerlendirme Raporu