Kızamık ve Kızamıkçık Sürveyansı

KIZAMIK VE RUBELLA SÜRVEYANSINDA LABORATUVARIN ÖNEMİ

  1. GİRİŞ

Kızamık ve kızamıkçık; çoğunlukla çocukları etkileyen, aynı zamanda genç yetişkinlerde de görülebilen yüksek ateş ve döküntü ile karakterize hastalıklardır. Günümüzde etkili bir aşısının olmasına rağmen özellikle gelişmekte olan ülkelerde aşıyla önlenebilir hastalıklara bağlı ölümlerin en sık nedeni kızamıktır. Kızamıkçığın halk sağlığı açısından önemi gebeliğin ilk aylarında geçirilen enfeksiyonun fetüste etkilere neden olmasıdır.

Bu nedenle kızamık ve rubella Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından eliminasyonu hedeflenen enfeksiyonlar içerisinde yer almaktadır. Eliminasyon fazında, şüpheli vakaların ayırıcı tanısının yapılması, salgınların doğrulanması ve dolaşan virüslerin genotiplendirilmesine dayanan laboratuvara dayalı sürveyans yürütülmesi gereklidir.

Laboratuvara dayalı sürveyansta:

  • Kızamık, rubella ve konjenital rubella enfeksiyonlarını kontrol etmek ve önlemek
  • Etkenleri, hastalığı, immün cevap ve kontrol stratejilerini doğru tanımlamak
  • Laboratuvarların kontrol ve önleme faaliyetlerini tanımlamak
  • Etkili laboratuvar sürveyansı için gereksinimleri belirlemek,
  • Kızamık ve rubella enfeksiyonlarında laboratuvar tanı için prosedürlerin tanımlanması, vahşi tip kızamık ve rubella virüsünün genetik karakterizasyonunun yapılması amaçlanmıştır.
  1. KIZAMIK VE RUBELLA SÜRVEYANSI HAKKINDA

2012-2020 Küresel Kızamık ve Rubella Stratejik Planı, bölgesel eliminasyon hedeflerine ulaşmak için kızamık ve rubella için hastalık tespitinin ve vaka temelli entegre sürveyansın önemini vurgulamaktadır. Kızamık ve rubellanın vaka bazlı sürveyansında laboratuvar desteğinin geliştirilmesi oldukça önemlidir.

DSÖ Küresel Kızamık /Rubella Laboratuvarı ağını dört düzeyde organize etmiştir:

  1. Global Referans Laboratuvarları (Global Specialized Laboratories-GSL-)

Bu laboratuvarlar; laboratuvar tanı için teknik standartları belirlerler. Sorumlulukları tüm bölgeler ve ülkelerdeki kızamık ve kızamıkçık laboratuvarlarına kadar uzanmaktadır.

  1. Bölgesel Referans Laboratuvarları (RRL)

Her DSÖ bölgesinde bir veya daha fazla sayıda bulunan uluslararası düzeyde merkezlerdir. Ulusal laboratuvarlar ve komşu ülkelerdeki laboratuvarlar için referans laboratuvarlar olarak hizmet ederler.

  1. Ulusal Laboratuvarlar (NL)

Bu laboratuvarların ulusal program yöneticileri ile çok yakın bağlantıları vardır. Şüpheli vakalardan alınan örneklerin ELISA ile IgM sonuçlarını doğrudan program yöneticilerine rapor verirler. Ulusal laboratuvarların sayısı, epidemiyolojik öncelikler ve kaynaklara bağlıdır.

  1. Alt Ulusal Laboratuvarlar (SNL)

Bazı ülkelerde lojistik değişiklikler ya da popülasyonun büyüklüğüne bağlı olarak kızamık için örneklerin test edilmesinde tek ulusal laboratuvar (NL) olabilir. Bazı ülkelerde Alt Ulusal laboratuvarlar (SNL) birinci veya ikinci idari seviyelerde de kurulabilir.

SNL :    - Klinik olarak kızamık ve kızamıkçıktan şüphelenilen vakaların ELISA IgM düzeylerinin belirlenmesi

    - Virüs izolasyonu için numune toplama ve Ulusal veya Bölgesel Referans Laboratuvarına gönderme

    - Kalite güvencesi: Yıllık yeterlilik sınavına katılır; seçilen referans örneklerini validasyon için NL’ra gönderir.

    - Ülke program yöneticisine rapor verir.       

      

NL:       - Klinik olarak kızamık ve kızamıkçıktan şüphelenilen vakaların ELISA ile  IgM düzeylerinin belirlenmesi

  - Uygun örneklerden virüs izolasyonu ve karakterizasyonu

  - RRL’ye virüs izolasyonu için örnek toplama ve gönderme

  - Epidemiyolojik açıdan serolojik sürveyans yapılması

  - Yıllık yeterlilik testlerinin yapılması,

             - SNL’de test edilen örneklerin en az %10 oranında validasyonunu onaylama

             - Virüs suşlarının bilinen DSÖ sekans laboratuvarlarına yönlendirilmesi

             - Ülke program yöneticisi SNL ve DSÖ’ye rapor verir.

RRL:     - Klinik olarak kızamık ve kızamıkçıktan şüphelenilen vakaların tanısı

             - SNL ve NL tarafından toplanan örneklerden virüs izolasyon ve karakterizasyonu

             - Kendi ve NL sonuçlarının doğrulanması

  - NL’rin yeterlilik testlerinin koordinasyonu

  - Yeterlilik testlerini çalışarak duyarlılık ve özgüllüğü değerlendirmek

  - Ulusal laboratuvar personeli için DSÖ işbirliğinde eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek

  - Yeni testlerin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için işbirliği, virüs suşlarının bilinen DSÖ sekans laboratuvarlarına yönlendirilmesi

            - Ülke program yöneticisi, NL ve DSÖ’ye rapor verir.

GSL:     - Standartları, serum kalite kontrol panellerini, virüsler ve eğitim materyallerini hazırlar.

             - Standart protokolleri geliştirir ve korur.

             - Moleküler epidemiyoloji için veri tabanı oluşturur.

             - Teknik danışmanlık, danışmanlık, bölgesel ve ulusal laboratuvar uzmanlarına eğitim

             - Küresel raporlar geliştirmek ve ağ içindeki laboratuvarlar için protokoller yayınlamak

             - RRL için periyodik yeterlilik testi geliştirir.

             - Networke bağlı laboratuvarlar tarafından gönderilen kızamık ve rubella virüslerinin genetik karakterizasyonu

             - Suş ve gen bankasının oluşturulması

             - Tanı kitleri ve metotlar geliştirir.

Kızamık ülkemizde DSÖ’nün ‘Kızamık Eliminasyon Programı’  kapsamında özel olarak laboratuvara dayalı sürveyans sistemi ile izlenmektedir. Bu amaçla 2006 yılından beri yedi il halk sağlığı laboratuvarının katılımıyla (Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun) bir laboratuvar ağı oluşturulmuştur. Bu laboratuvar ağı kapsamında ülkemizdeki ateş ve döküntü ile seyreden her vakadan alınan klinik örnekler ilgili laboratuvarlara gönderilerek test edilmektedir. Örneklerle beraber Kızamık-Kızamıkçık Analiz İstem Formu da doldurularak laboratuvarlara gönderilmektedir.  Ulusal laboratuvar Ankara’da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunmaktadır ve Lüksemburg’da bulunan Avrupa Bölge Referans Laboratuvarı ile koordineli şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Ülkemizde kızamık ve rubella sürveyansında görev alan laboratuvarlar ile bağlı bulundukları illerin listesi aşağıda verilmektedir.

  • Ankara (NL): Afyon, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Sivas, Yozgat, Zonguldak
  • Adana (SNL): Adıyaman, Aksaray, Gaziantep, Hatay, İçel, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Osmaniye
  • Diyarbakır (SNL): Batman, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Malatya, Mardin, Muş, Urfa, Siirt, Şırnak
  • Erzurum (SNL):Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Rize, Trabzon, Tunceli, Van
  • Samsun (SNL): Amasya, Giresun, Ordu, Tokat, Sinop
  • İstanbul (SNL): Bilecik Bursa, Düzce, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova
  • İzmir (SNL): Aydın,Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak
  • Antalya (SNL): Burdur, Denizli, Isparta

Alt Ulusal Laboratuvarlarda kızamık ve rubella için sadece serolojik testler çalışılmaktadır. Ulusal laboratuvarda ise serolojik testlerin yanında,  virus izolasyonu, moleküler testler ve genotiplendirme çalışmaları uygulanmaktadır. 

Sürveyansta yer alan laboratuvarlar çalışmış oldukları tüm örneklerin sonuçlarını mrldms.euro.who.int adresine kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifreyle girerler. Ulusal laboratuvar tüm laboratuvarlardan girilen sonuçları aylık olarak düzenleyerek data.euro.who.int/cisid sistemine aktarır. Bu bilgi, ülke özetlerini güncellemek ve laboratuvarların performansını izlemek için kullanılır.

Kızamık ve rubellanın vaka bazlı sürveyansında bölge ve laboratuvar performans göstergelerini izlemek için yıllık olarak yeterlilik testleri ve laboratuvar akreditasyon sistemi kurulmuştur. Bu kapsamda her yıl DSÖ tarafından üye laboratuvarlara serolojik ve moleküler paneller gönderilmektedir. Serolojik panelde 20 adet örneğin kızamık ve rubella IgM yönünden araştırılması istenmektedir. Moleküler panelde kızamık ve rubella gerçek zamanlı PCR (RT-PCR) çalışılmakta ve kızamık için sekanslama yapılmaktadır. Ayrıca yılda 50 adet serum örneği ulusal laboratuvarca RRL’ye gönderilerek test sonuçlarının tekrarlanabilirliği ve güvenilirliği test edilmektedir. Her yıl SNL’den 20 adet serum örneği NL tarafından incelenerek labaratuvarlar arası karşılaştırma testleri yapılmaktadır.

  1. SÜRVEYANS SONUÇLARI

Kızamık ve rubella laboratuvar sürveyansının başladığı 2006 yılından 2010 yılı sonuna kadar yerli kızamık vakası saptanmamıştır. 2008 yılında Ankara’da bir Irak’lı öğrenci ve üç sağlık çalışanında kızamık vakası görülmüş ve genotip D4 olarak bulunmuştur. 2009 yılında İstanbul’da Afgan mülteciler arasında üç kızamık vakası olmuş ancak genotiplendirme yapılamamıştır. 2010’da yedi adet importe kızamık vakasının genotipleri D4 (beş adet), B3 ve D9 olarak saptanmıştır.

Ancak 2011 yılından sonra özellikle İstanbul’dan vakalar çıkmaya başlamış ve yurt geneline yayılmıştır. 2012 yılında Romanya’lı bir aile ile Suudi Arabistan ziyaretinden dönen Türk vatandaşlarında görülmeye başlayan kızamık vakaları 2013 yılında gözlenen salgını başlatmıştır. 2012-2013 yıllarında yaklaşık 8500 kızamık vakası laboratuvarca doğrulanmıştır. 2018 yılı Mart ayından itibaren değişik illerden yabancı ve Türk uyruklu kişiler arasında vaka sayısındaki artış dikkati çekmektedir.

Tablo 1’de 2006 yılında laboratuvara dayalı sürveyansın kurulmasından 2018 yılı Eylül ayı başına kadar kızamık ve rubella şüpheli örnek sayısı ve IgM pozitif bulunan vaka sayıları verilmektedir. Kızamık IgM pozitif vakaların yıllara göre dağılımı Grafik 1’de sunulmaktadır.

Tablo 1: 2006-2018 yılları arasında kızamık ve rubella şüpheli örnek sayısı ve IgM pozitiflikleri

 Yıl

Kızamık Şüpheli Örnek sayısı

Kızamık IgM (+)

Rubella Şüpheli Örnek sayısı

Rubella IgM (+)

2006

391

0

377

115

2007

1155

0

1104

289

2008

675

4

670

43

2009

1306

3

1296

39

2010

4061

7

3696

116

2011

4830

101

4273

189

2012

5641

337

4951

85

2013

32640

8042

4710

104

2014

8188

430

785

18

2015

4370

422

589

16

2016

3067

105

2660

73

2017

4011

100

4011

53

2018 (Eylül)

4516

638

4139

96

TOPLAM

74851

10189

33261

1236

 

Grafik1

Grafik 1: Kızamık IgM pozitif vakaların yıllara göre dağılımı

Kızamık virüslerinin moleküler karakterizasyonu virüsün bulaş yollarını,  coğrafi kökeninin açıklanmasını tanımladığı için kızamığın önemli bir bileşenidir. Ayrıca kızamık kontrol ve eliminasyon programlarının etkinliği için de bilgi sağlar. DSÖ, kızamık genotiplerinin küresel dağılımının doğru şekilde tanımlanması için viral sürveyansın kızamığın her aşamasında yapılmasını önermektedir. Moleküler çalışmaların sonuçları Tablo 2’de verilmektedir. PCR pozitif bulunan 331 örnek genotiplendirilmiştir. Bu örneklerin % 66,46’sı (220) D8; % 17,52’si (58) B3, % 6,34’ü (21) D9, % 5,13’ü (17) Edmonston aşı suşu, % 3,92’si (13) D4 ve % 0,60’ı (2) H1 olarak tanımlanmıştır (Grafik 2).

Tablo 2: 2008-2018 yılları arasında yapılan moleküler çalışmaların sonuçları

Yıl

PCR (+)

SEKANS

A

D8

D9

D4

B3

H1

2008

4

4

-

-

-

4

-

-

2010

7

7

-

-

1

5

1

-

2011

48

23

-

-

20

3

-

-

2012

51

29

-

20

-

1

8

-

2013

107

81

1

80

-

-

1

-

2014

34

17

-

14

-

-

1

2

2015

64

28

1

26

-

-

1

-

2016

133

13

9

2

-

-

-

-

2017

80

6

-

3

-

-

3

-

2018

205

134

6

85

-

-

43

-

TOPLAM

733

342

17

220

21

13

58

2

 

Grafik 2

Grafik 2: Kızamık suşlarının genotiplendirme sonuçları

Sürveyans kapsamında gönderilen 2017 yılı serolojik test panellerinin sonuçları Tablo 3’te verilmektedir.

Tablo 3: 2017 Yılı Serolojik Panel Test Sonuçları

KIZAMIK

RUBELLA

Laboratuvarlar

Sonuçlar

Laboratuvarlar

Sonuçlar

Ankara

20 / 20

Ankara

20 / 20

Adana

20 / 20

Adana

20 / 20

Antalya

20 / 20

Antalya

20 / 20

İzmir

20 / 20

İzmir

20 / 20

İstanbul

20 / 20

İstanbul

20 / 20

Samsun

20 / 20

Samsun

20 / 20

Erzurum

20 / 20

Erzurum

20 / 20

Diyarbakır

20 / 20

Diyarbakır

20 / 20

Şüpheli vakaların doğrulanması, salgınların erken dönemde saptanarak gerekli önlemlerin zamanında alınabilmesi, virüsün moleküler karakterizasyonuyla bulaş yollarının, coğrafi kökeninin tanımlanması ve ayrıca kitlesel aşı kampanyalarının etkisinin değerlendirilmesinde laboratuvarların çok önemli bir rolü vardır. Kızamık eliminasyon programında vaka bazlı sürveyans kapsamında tüm şüpheli vakaların laboratuvar tarafından doğrulanması programın başarısında önemli rol oynamaktadır.

 Bu kapsamda ülkemizde 2006 yılından beri hizmet veren laboratuvar ağı; DSÖ’nün kızamık eliminasyon hedefine ulaşmak için gerekli tüm çalışmaları yapmaktadır.

Kızamık Çalışma Grubu

Aynur USUL

Birgül KURT GERÇEK

Burcu GÜRER GİRAY

Deniz PEKMEZCİ

Fatma BAYRAKDAR

Gülay KORUKLUOĞLU

Karan AKCAN

Melike DENİŞİK

Mervenur ŞAHİN

Miyase ÇELİK

Muhammet KÖKPINAR

Neriman SAAT

Nurcan AKDEMİR

Revasiye GÜLEŞEN

Saadet SARICAN

S. Filiz GÖKTEPE

Simin Cevan AMİRHİZİ

Solmazgül DEMİRAYAK

Şenay TUĞLU ATAMAN

Vildan GÖRGÜLÜ

Zeynep Pınar TAŞKAN

Publish modules to the "offcanvs" position.