Göçmen Sağlığı Hizmetlerini Güçlendirilme Müdahalesi (BPRM Projesi)

Projenin Adı

Göçmen Sağlığı Hizmetlerini Güçlendirilme Müdahalesi (BPRM) Projesi

Projenin Uygulama Yeri/Alanı

Proje İllerindeki, GSM, GGSM,YUP

Proje Bütçesi

2 Milyon ABD Doları

Proje Uygulanma Süresi

2019 – 2020 

Proje Ortakları/Paydaşlar

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Projeye Dâhil Olan İl Sağlık Müdürlükleri,Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)

Proje Fayda Sağlayacak Gruplar

Geçici koruma altına alınan Suriyeliler

Proje Amaç ve Hedefleri

Mülteciler, göçmenler ve etkilenen ev sahibi toplumların kaliteli ve hakkaniyetli sağlık hizmetlerine erişiminin iyileştirilmesi, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü amaçlanmaktadır.

Proje Bileşenleri

.

Proje Uygulama Planı ve Yapılan Çalışmalar:      

Ülkemizde bulunan göçmenlere Sağlık Bakanlığımız koordinasyonunda sağlık hizmeti sunulmakta olup, sunulan hizmetlerin kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla bir takım çalışmalar yürütülmektedir. Bu bağlamda; Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile BPRM (Bureau of Population, Refugees and Migration) projesi uygulamaya konulmuştur.

Proje kapsamında; Göçmen Sağlığı Merkezlerinde sunulan kronik hastalıklarla mücadele ve ruh sağlığı hizmetleri desteklenmesi, Yabancı Uyruklular Polikliniklerinde sunulan hizmetleri geliştirmek amacıyla gerekli olan dillerde tercümanlar istihdam edilmesi planlanmıştır.

İstihdam edilmesi planlanan psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist ve diyetisyenler Bakanlığımız işe alım kriterlerine uygun olarak seçilerek, birinci basamak sağlık hizmet sunumunun gerektirdiği, Bakanlık politikalarının ve uygulamalarının aktarıldığı Uyum Eğitimlerine alınmışlardır.

Psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapistler için beşer gün, diyetisyenler için ise 3 gün olarak Bakanlığımız ilgili daire başkanlıklarının teknik desteği ile gerçekleştirilen uyum eğitimleri 2019 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleştirilmiştir.

Uyum eğitimlerini başarı ile tamamlayan personeller 2019 yılı Eylül ayının ilk haftasında daha önce Bakanlığımız önceliklerine göre planlanan GSM’lerde göreve başlamışlardır.

Kronik hastalıklarla mücadele için, Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezlerinde (Ankara, İstanbul Küçükçekmece, İstanbul Fatih, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay) birer fizyoterapist ve birer diyetisyen hizmet sunumuna başlamıştır.

Psiko-sosyal hizmet çalışmalarına destek sağlamak amacıyla 16 ilde (İzmir, Mersin Hatay, Şanlıurfa, Adana, Kilis, İstanbul, Bursa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Konya, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Adıyaman, Malatya) bulunan Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezlerinde 25 psikolog ve 25 sosyal çalışmacı ile hizmet sunumuna başlanılmıştır.

Ayrıca Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı Yabancı Uyruklular Polikliniğinde dil bariyerini ortadan kaldırmak amacıyla da 21 ilde bulunan YUP’a 30 hasta yönlendirme personelinin görevlendirilmesi planlanmıştır. İşe alım süreci devam etmektedir.

Publish modules to the "offcanvs" position.