fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter

Refik Saydam Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu (RSKK) Laboratuvarı

Tarihçe

Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu Laboratuvarı, ülkemizde kurulan en eski ve ilk suş koleksiyonudur. RSKK, ilk Türk tipi Kültür Koleksiyondur. Kurulmasına 1951 yılında karar verilmiş,1954 yılında Diagnostik Servisi adı altında aktif olarak çalışmalarına başlamış, Suş Koleksiyon Laboratuvarı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

1984 yılına kadar Aşı Müdürlüğüne bağlı iken, 1985 yılında Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü'ne geçmiştir.
2012 tarihinde THSK MBRLDB bünyesinde, 2017 tarihinden itibaren de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü " Refik Saydam Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu Laboratuvarı" olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Ülkemizde  10 adet kültür koleksiyonu bulunmaktadır. Aktif olarak çalışan tek koleksiyon RSKK dır. Kültür koleksiyonları ülkemizdeki biyolojik çeşitliliğin kaybolmasını önlediği ve bizden sonraki nesillere aktarımını sağladığı için önemlidir. Ülkemizdeki tüm koleksiyonlar uluslararası kurallar gereği WFCC (Dünya Kültür Koleksiyonu Organizasyonu) ve ECCO (European Culture Collections Organization)’na üyedirler.
RSKK’nun, 24 Haziran 2002’de WFCC (Dünya Kültür Koleksiyonu Organizasyonu) ve 18 Eylül 2003’de  ECCO (European Culture Collections Organization) üyeliği gerçekleşmiş ve çalışmaları resmiyet kazanmıştır

Resim KK1Amacımız;

Koleksiyonumuz oldukça verimli çalışan Laboratuvarlardır. Mikroorganizmalarla ilgili bilimsel araştırmalar ve ileri düzey çalışmalarda kullanılan standart suşların temini oldukça önemli bir görevdir. Standart suşların tüm özelliklerinin korunması, saklanması ve belirli ilkeler doğrultusunda araştırmacıların ve ulusal endüstrinin kullanımına sunulması ‘’Refik Saydam Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu’’ nun temel amacıdır.

Saklama Çeşitleri

1-    Dolaşıma Açık Depolama

2-    Patent Depolama

Dolaşıma Açık Suşlar

Kültür Koleksiyonumuzda; 1374'ü bakteri, 77'si maya ve mantar olmak üzere toplam; 1451 adet suş Liyofilize, 2 Adet Parazit suşu kryo halde dolaşıma açık saklanmaktadır.

Patent Suşlar

Ulusal endüstrimiz adına 2 adet bakteri Patent Saklama ile depolanmıştır.

Suş Saklama Metodu

Liyofilizasyon (freeze-drying) ve dondurarak saklama (cryo-preservation) yöntemleri kullanılmaktadır. Liyofilize edilen suşlar, +40C'de soğuk odada karanlık ve nemden uzak bir şekilde saklanmaktadır.

Sertifika

Tüm suşlar sertifikaları ile verilmektedir.

Garanti  

Suşlar temin süresinden itibaren 6 ay süre ile garanti kapsamındadır.

Projeler

2015 Yılından itibaren tüm suşların canlılık, saflık  ve yeniden doğrulanması esasına dayalı  proje yürütülmektedir.

Yayınlar

Refik Saydam National Type Culture Collection (RSKK),WFCC Newsletter 2004;Jan;43-44.

Danışmanlık

Liyofilizasyon, saklama metodları ve koleksiyonculuk konuları ile ilgili danışmanlık hizmeti verilmektedir.

BAŞVURU,  FORMLAR ve ANKET
Suş talep eden kişinin aşağıdaki belgelerle birlikte Refik Saydam Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu Laboratuvarına başvurmaları gerekmektedir.

Suş Temini İçin Gerekli Olan Belgeler

1) Suş isteminde bulunan kurum antetli kağıdına; istenilen suşların açık isimleri, ne amaçla kullanılacağı, kimin tarafından ve nerede çalışılıcağı, suşun çalışıldığı konuyu ve/veya araştırma planını içeren bir ıslak imzalı dilekçe,
2) Suşu çalışacak kişinin Mikrobiyoloji Laboratuvarı alanındaki deneyimini anlatan bir yazı(bazı suşlar için özel).
3) Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu docSuş İstek Formu veya ilgili Laboratuvardan temin edilebilir.
4) Suşun çalışılacağı laboratuvar koşullarını belirlemeye yönelik olarak docSuşun Çalışıldığı Laboratuvar Koşulları Bilgi Formu veya ilgili Laboratuvardan temin edilebilir.)
5) Size bildirilen ederin, HSGM veznesi ödendi makbuzu veya HSGM hesabına ödemeyi gösteren banka dekontu.
6) Suşlar herhangi bir aracı kurum ya da kuruluş olmaksızın 1.(birinci) kullanıcının adresine doğrudan kurumumuz tarafından kargo ile ödemeli olarak gönderilmektedir yada elden teslim edilmektedir.
7) Suşlar suşu çalışacak kişi dışında 3.(üçüncü) kullanıcılara teslim edilmemektedir.


Başvuru
Yukarıda belirtilen ilk dört belgenin elden laboratuvara teslim edilmesi veya mail ile gönderilmesi yolu ile olabilmektedir. Bu belgeler incelenerek ön değerlendirme yapılmaktadır. RSKK Laboratuvarından teyit alındıktan sonra ödeme yapılmalıdır. 

Kurum İçi Suş Talepleri, docF09 Form ile olmaktadır.


Suş Taşınması
Talep edilen suşlar 2005 yılından itibaren ödemeli olarak Kargo ile Döner Sermaye İşletmeleri Koordinatörlüğü Servisi Tarafından gönderilmektedir. Kargo ile gönderimlerin üçlü taşıma kabı ile taşınma zorunluluğu vardır. Ücret bilgileri pdfHSGM fİyat kitapçığında bulunmaktadır.

Not:

Çalışmaya aldığınız Suş ile ilgili bir problem olduğu zaman Çalışmaya Aldığınız docLiyofilize Suş ile ilgili Bilgi Formunu doldurup (veya ilgili Laboratuvardan temin edilebilir) e-mail ile gönderdiğiniz takdirde değerlendirilecektir.

RSSK SUŞ Güvenlik formu için doctıklayınız.


Satış Hizmetleri:

Döner Sermaye İşletmeleri Koordinatörlüğü
Telefon : 0312 565 50 81 -5126
                
Banka Adı: HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HESABI

Banka ve Şubesi : Türkiye Halk Bankası Ankara Kurumsal  Şubesi

Iban No : TR700001200945200005000041

REHBERLER

WFCC Guideline

UKNC Guideline

ECCO Guideline

Çalışanlar:
Uzm.Dr. Demet YUMUŞAK


İletişim Adresleri:

Telefon: 0 312 565 55 42

Faks: 0 312 565 54 68

Mail: demet.yumusak@ saglik.gov.tr

         Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Refik Saydam Ulusal Tip Kültür Koleksiyonu hakkındaki düşüncelerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşmanız koleksiyonumuz için çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle; docF03-Refik Saydam Ulusal Tıp Kültür Koleksiyonu RSKK Anketi veya ilgili Laboratuvardan temin edilebilir. Anketi doldurduktan sonra yukarıdaki mail adreslerine göndermenizi rica ederiz.