Nevşehir Sağlığı Müdürlüğünce Gerçekleştirilen Eğitim Faaliyetleri;

• Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığının “Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” konulu 03-09-2019 tarih ve E.447 sayılı yazısına istinaden İlimizde Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemine dikkat çekilmesi sağlanmıştır.
  • Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Birimi tarafından “Meme kanseri nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı” konularında sağlık personelinin ve halkın bilgilendirilmesi, farkındalıklarının artırılması amacı ile basın bülteni hazırlanarak müdürlüğümüz sitesinde yayınlanması sağlanmıştır.
  • İlimizde yayın yapmakta olan Radyo kanalında Kanser Birimi Doktoru Tansu BAYRAM UZ tarafından “Meme Kanseri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı “konularını kapsayan radyo programı yapılmıştır.
  • Kanser Birimi olarak, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımız, Başkan yardımcımız ve uzmanımız eşliğinde İl Sağlık Müdürümüzü ve personellerimizi yerlerinde ziyaret edilerek Meme Kanserinin Simgesi olan pembe kurdeleli broş ve pembe çiçek takdim edilmiş ve kansere dikkat çekilmiştir.
  • Müdürlüğümüz Kanser Birimi tarafından bastırılan broşürler, afişler ve broş KETEM ve Müdürlüğümüze bağlı TSM’lere dağıtımları sağlanmıştır.
  • TSM'ler tarafından kendilerine müracaat eden kişilere meme kanserine dikkat çekmek için pembe kurdele ve el broşürü dağıtımı yapılmıştır.
  • Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi personellerince Kur'an kurslarında, okullarda halka yönelik konu ile ilgili farkındalık yaratmak için eğitimler verilmiştir.
  • Müdürlüğümüzde bulunan ilan panosuna el broşürleri, afişler asılmıştır. Ayrıca halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere pankartlar asılarak vatandaşların dikkatlerinin çekilmesi sağlanmıştır.
  • İlimizde Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, Nissara AVM ve Devlet Hastanesinde Kanser Birimimizce stantlar açılarak, Halkımıza meme kanseri, erken teşhis, korunma yolları ve KETEM hakkında bilgiler verilip, kurdele ve el broşürleri dağıtılmıştır.
  • Ekim ayının ilk haftası Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı elamanlarına yönelik Hizmet içi eğitimler verilmiştir. Bu eğitimlere Kanser Teşhisi Almış ve tedavileri tamamlanmış kişiler davet edilerek hastalık ve tedavi öykülerini anlatarak kanser hastalığına dikkat çekilmiştir. Eğitim salonuna girişte stant açılarak el broşürleri dağıtılmıştır. Eğitim sonunda daha önce meme kanseri tedavisi görmüş ve sağlığına kavuşmuş katılımcılara çiçek taktim edildi.
  • İl Sağlık Müdürlüğü binamızın dış cephesine pembe balonlarla dev kurdele figürü yapılarak asılmış ve çalışan personellerle kurdele şekli yapılarak farkındalık oluşturulmuştur.
  • Kanser Birimi olarak Derinkuyu İlçemizde mahalle fırınları gezilerek bayanlara meme kanseri hakkında bilgi verilerek broşürler dağıtılmıştır.
  • Derinkuyu Toplum Sağlığı tarafından Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesinden konusunda uzman bir hoca ayarlanarak meme kanseri konusunda idarecilerimizin de katıldığı halka yönelik bir konferans düzenlenmiştir.
  • Ürgüp İlçemizde 14-15-16-17-18 Ekim tarihlerinde merkezde bir durak sağlık durağı olarak hazırlanmış stant kurularak yaşı uygun olanlara GGK Kitleri dağıtılarak mobil hizmet aracında taramaları yapılmıştır.
  • 16 Ekim tarihinde Ürgüp Kültür Merkezinde Meme Kanserine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Nevşehir Valimizin Eşi Songül AKTAŞ Ürgüp Kaymakamımızın Eşi Arzu GÜLERYÜZ MARAŞLI, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet AKTÜRK ve Eşi Melahat AKTÜRK, Ürgüp Cumhuriyet Baş Savcısı Bülent YÜKSEL, İlçe Jandarma Komutanın J. Bnb. Levent BAL, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Rahim ÜNLÜBAY, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan ÖCAL, Başkan Yrd. Buket GÖNENÇ ARVAS, Uzman Dt. Levent SOYSALDI ve Kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ile vatandaşlar katılmıştır. Etkinlikte katılımcılara Meme Kanseri Erken Teşhis ve Tedavi konularında Ürgüp Devlet Hastanesi Baş Hekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sami BİLİCİ ve Ürgüp İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özge SÜSLÜ tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Tiyatro kulübü öğrencileri tarafından bir gösteri gerçekleştirildi. Tören sonunda daha önce meme kanseri tedavisi görmüş ve sağlığına kavuşmuş katılımcılara çiçek taktim edildi.
  • Kanser Birimi ve Obezite birimince 3 Ekim günü çim saha yürüyüşü yapılarak kanser konulu pankartlar açılmıştır.
  • Avanos İlçe Toplum Sağlığı Merkezince sıcak hava balonuna pembe balonlarla pembe kurdele figürü yapılarak uçurulması sağlanmış kanser konusuna dikkat çekilmiştir.
  • Müdürlüğümüze bağlı bütün Toplum Sağlığı Merkezleri ve Kanser Birimi olarak eğitimlerimiz gün ile sınırlı kalmayıp yıl boyu devam etmekte ve kanser taramalarına dikkat çekilmektedir.