Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle halkın kolon kanseri konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek, taramaların önemini vurgulamak ve erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğu hakkında toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Mart ayında İlimiz genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

Bu kapsamda, İlimizde İl Sağlık Müdürlüğümüz, İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ve bağlı KETEM birimlerimizce Mart Ayı ‘’Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’’ Etkinlikleri kapsamında;

• Kanserde erken teşhisin önemi hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik il genelinde toplam 4397 kişiye halk eğitimi, 192 kişiye (sağlık personeline) hizmet içi eğitim yapılmıştır.
  • Mart ayı boyunca ilimizde bulunan Aile Sağlığı Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri, Camiler, Kur’an Kursları ve Okullara konu ile ilgili afişler asılarak broşürler dağıtılarak; halka kanser taramaları ve özellikle kolon kanseri hakkında eğitim verilmiştir.
  • Anamur İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde 8 Mart 2018 günü karma halka ve Aile Sağlığı Elemanlarına ve İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına eğitim yapılıp, kolon kanseri broşürleri dağıtılmıştır.
  • Anamur İlçesi Yerel gazetede Anamur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem ADİL’ in Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ile ilgili yazısı yayınlanarak halkın bilinçlenmesi sağlanmıştır.
  • Anamur İlçesi yerel gazetesinin internet ve sosyal paylaşım sitesinde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem ADİL’ in Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ile ilgili yazısı yayınlandı, böylece daha fazla kişiye ulaşılarak ücretsiz kanser taramaları ve kanserle mücadelede erken teşhisin önemi hakkında halkın bilgilenmesi sağlanmıştır.
  • 7-8 Mart 2018 tarihinde Kadınlar Günü münasebetiyle Tarsus Cumhuriyet Meydanında yapılan etkinliklerde KETEM birimince stant açılmış olup konu ile ilgili bilgilendirmeler yapılarak, broşürler dağıtılıp taramalara yönlendirilmişlerdir.
  • Tarsus İlçesinde bulunan Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma Evinde 08 Mart 2018 tarihinde stant kurulmuş olup, kolon kanser taramaları, korunma ve erken tanı konusunda halkın bilgilenmesi ve farkındalığın artması amaçlanarak konu ile ilgili broşür dağıtılıp, taramalara yönlendirilmişlerdir.
  • 15 Mart 2018 tarihinde İlçe Müftülüğü personellerine Tarsus Medical Park Hastanesinde görevli Onkoloji Uzmanı Doçent Dr. Alper Ata tarafından ‘Kolon Kanserleri’ konusunda eğitim verilmiştir.
  • 19-20 Mart tarihlerinde Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki kişilere konu ile ilgili bilgilendirmeler yapılıp uygun taramalar yapılmıştır.
  • İlimiz Toroslar İlçesi Mersin Şehir Hastanesi'nde bulunan KETEM Personellerimiz tarafından stant kurulmuş olup, kanser taramaları, korunma ve erken tanı konularında halkın bilgilenmesi ve farkındalığın artması amaçlanarak konu ile ilgili broşür dağıtılıp, uygun taramalar yapılmıştır.
  • Yenişehir İlçemizde bulunan ASM, cami ve okullara ilgili afişler asılmış Forum AVM'de stant kurulup broşürler dağıtılarak farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.
  • Erdemli İlçesinde 21-30 Mart 2018 tarihleri arasında ilçemizde kurulan Pembe TIR da broşür ve Gaitada gizli Kan Testleri dağıtılmıştır.
  • Erdemli İlçesinde umreye gidecek olan erkek ve bayanlara kolon Kanseri için Gaitada Gizli Kan Testi dağıtılmıştır.
  • Gülnar İlçesi Kanser Birimi tarafından Silifke İlçemizde bulunan ‘Pembe Prenses adlı TIR’a mamografi çekimi için taşıma sistemiyle götürülen kadınlara kadınlara eğitim verilmiş, broşürler dağıtılmış GGT ( Gaitada Gizli Kan ) kitleri verilerek taramaları gerçekleştirilmiştir.
  • Akdeniz KETEM Birimi tarafından 08.03.2018 tarihinde Akdeniz İlçe Emniyet Müdürlüğünde ve Mersin Şehir Hastanesinde Kanser Taramaları hakkında bilgi verilmiş, kolon kanseri hakkında eğitim yapılmış ve broşürler dağıtılarak halkın bilinçlenmesi sağlanmıştır.
  • Silifke İlçesi Anıt Meydanında Pembe Prenses Mobil Kanser Tarama Aracında 01-21 Mart tarihleri arasında stant açılarak broşür dağıtıldı ve kanser taramaları yapılmıştır
  • Silifke İlçesi 28-29 Mart 2018 tarihlerinde Gümrük Müsteşarlığı personellerine bilgilendirme ve tarama çalışmaları yapılmıştır.
  • Silifke Devlet Hastanesinde1 ay boyunca broşürler dağıtılarak halkımıza kolon kanseri hakkında bilgi verildi. Taramalarını yaptırmayanların taramaları hastanede yapılmıştır.