“Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık” etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi koordinatörlüğünde çeşitli etkinlik ve eğitimlerle kanser konusuna dikkat çekildi.

• 04 Ekim 2019 tarihinde Müdürlüğümüz konferans salonunda tüm personele yönelik Kanser ve Çeşitleri Kendi Kendine Meme Muayenesi, KETEM ve Kanser Taramaları konularında KETEM personeli Hemşire Mihriban TOMRUK tarafından hizmetçi eğitim düzenlenmiştir. Eğitime İl Sağlık Müdürümüz Dr. Sadettin YAZI, Başkan ve Başkan yardımcıları ile Birim Sorumluları da katılmıştır. Eğitim sonrası kurum girişine kurulan kanser farkındalık standında tarama yaş aralıklarına uyan bireylere GGK kitleri dağıtılarak kolon kanseri taraması yapılmıştır.
  • Merkez TSM personelleri Ebe Huri BORAN ve Sevda ÇİFTÇİ tarafından 08 Ekim’de Salı Pazarında, 10 Ekim’de Kastamonu Devlet Hastanesinde Kanser Farkındalık Standı kurularak ziyaretçilere broşürlerle bilgi verilerek tarama yaş aralıklarına uyan bireyler KETEM’e davet edilmiştir.
  • 14 Ekim’de Kastamonu E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki kadın mahkumlara ve çalışanlara, 15 Ekim’de Kastamonu Belediyesi çalışanlarına, 18 Ekim’de Kastamonu Tema Koleji öğretmen ve öğrencilerine, 21Ekim’de Kastamonu Valiliği çalışanlarına, 22 Ekim’de Sırasöğütler köyünde kadın çiftçilere, 25 Ekim’de İhramcızade Kuran Kursu kursiyerlerine Kanser ve Çeşitleri, Kendi Kendine Meme Muayenesi, KETEM ve Kanser Taramaları konularında eğitim düzenlenmiştir.
  • 11 Ekim’de Merkez Akçataş ve Tarlatepe köylerinde, 25 Ekim’de Merkez Hüseyinli ve Burhanlı köylerinde, 30 Ekim’de Merkez İbrahimli, Kirenli ve Bürme köylerinde, 30-65 yaş arası bayanlara serviks kanseri taraması yapılmış ve 40-69 yaş aralığındaki bayanlar meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e davet edilmiştir.
  • Kasım ayında; 01 Kasım’da Beyçelebi Kuran Kursu, 06 Kasım’da Pirdede Kuran Kursu, 15 Kasım’da Hacı Abdullah Kuran Kursu, 29 Kasım’da H.Kemal Pattabanoğlu Kuran Kursu kursiyerlerine Kanser ve Çeşitleri, Kendi Kendine Meme Muayenesi, KETEM ve Kanser Taramaları konularında eğitim düzenlenmiştir.
  • Kasım ayında Kurum Eğitimleri kapsamında;13 Kasım’da Tapu Kadastro Müdürlüğü personellerine, 20 Kasım’da İLBANK Bölge Müdürlüğü personellerine, 29 Kasım’da TEİAŞ Bölge Müdürlüğü personellerine konuyla ilgili eğitim düzenlenmiştir.
  • İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin YAZI adıyla hazırlanan Tarama Davet Mektupları Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla öğrenciler tarafından velilere ulaştırılmıştır.
  • Müdürlüğümüz Kanser Birimince hazırlanan KETEM El Davetiyeleri, İl Müftülüğü aracılığı ile camilerde halkımıza dağıtılmıştır. Söz konusu el davetiyeleri ayrıca Kastamonu Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürlüğü’nün desteği ile tüm firmaların yolcu otobüslerindeki yolculara da dağıtılmıştır.
  • Ulusal Kanser Taramaları, Meme Kanseri 2019 başlıklı kamu spotları ilimizdeki tüm devlet ve özel hastanelerine ayrıca ASM/TSM’lerine gönderilerek Ekim-Kasım ayları boyunca kurum monitörlerinde yayınlanması sağlanmıştır.
  • Otogar, KETEM önü ve ana cadde gibi farklı mekanlarda; Bugün Bir Saat Yarın Bir Hayat, Farkındayız Kanseri Yeneceğiz, Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır, sloganları ile hazırlanmış bez afişler sergilenmiştir.
  • Taşköprü ilçe Sağlık Müdürlüğü’nce her yıl Ekim ayına özel hazırlanan meme kanseri farkındalık pastası, Taşköprü Devlet Hastanesinde tüm personel hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla kesilmiştir. Pembe kurdele ve balonlarla süslenen stantta katılımcılara bilgi verilmiştir. Etkinlik yerel gazetede haber yapılarak halkın konuyla ilgili farkındalığı sağlanmıştır.
  • Bozkurt, Taşköprü ve Tosya ilçelerimizde konuyla ilgili Kanser Farkındalık Yürüyüşleri düzenlenmiştir. Tüm ilçelerimizde ekim ayı boyunca farkındalık çalışmaları, hizmet içi eğitim, halk eğitimleri ve kanser taramalarına ağırlık verilmiştir.
  • Ekim/Kasım aylarında hizmet içi eğitimlerde, 13 oturumda 150 sağlık personeline, Halk eğitimlerinde130 oturumda 3873 kişiye, Kanser Farkındalık stantlarında 21 standa 934 kişiye ulaşılmış,
  • KETEM Başvuran eğitimlerinde 43 oturumda 703 kişiye kendi kendine meme muayenesi ve kanser taramaları eğitimleri verilmiştir.
  • Erken Teşhis Hayat Kurtarır sloganı ile yürüttüğümüz çalışmalar Ekim ayı ile sınırlı kalmayıp yıl boyunca devam edecektir.