Mart Ayı Kalın Bağırsak Kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında kanser konusunun hem toplumda hem de sağlık personelinde davranış değişikliği sağlayabilecek faaliyetlerle değerlendirilmesi doğrultusunda ilimizde Mart ayı boyunca etkinlikler düzenlenmiştir.

Ülkemizde kalın bağırsak kanserleri tüm kanserler içerisinde üçüncü sırada yer almaktadır. Bu önemli veri ışığında Mart Ayı Kalın Bağırsak Kanseri farkındalık etkinlikleri kapsamında, Kalın Bağırsak Kanseri ve kolorektal kanser taramaları (gaitada gizli kan testi) başta olmak üzere, serviks kanseri, servikal kanser taramaları (HPV DNA Smear Testi),  meme kanseri ve meme kanseri taramaları (mamografi), ve genel kanserler konusuna dikkat çekilmesine, konunun uzmanı olan kişiler aracılığıyla halkın bilgi düzeyinin yükseltilmesine, sağlık personelinin de farkındalığının arttırılmasına yönelik etkinlikler düzenlenmiştir.

Müdürlüğümüzde Gerçekleştirilen Farkındalık Çalışmaları:

• Kanser tedavisinde erken teşhisin önemi ve bu sebeple yapılan ücretsiz kanser taramalarımızın yazılı ve görsel yayın kullanımıyla bu bilginin daha fazla kitlelere ulaşabilmesi için 06.03.2019 tarihinde Güngören İlçe Sağlık Müdürü Dr.Arzu AYDINLI ile Kanal D Muhabiri Özge MAYET, “Aile Hekimliğinde Ücretsiz Tarama” başlığıyla röportaj* yapmış ve Ana Haber Bülteni’nde yayınlanmıştır.
  • Müdürlüğümüz Kanser Birimi olarak, ay içerisinde yapılacak farkındalık faaliyetlerine istinaden İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Kalın bağırsak kanserinde değiştirilebilir risk faktörlerine dikkat çekilmek üzere (obezite, pasif hareketsiz yaşam, işlenmiş ve ya işlenmemiş sağlığa zararlı gıda tüketimi, alkol ve tütün kullanımı vb ), bu hususlarda ilgili hizmet alınabilecek Birimlerimiz ve Daire Başkanlığımızın bilgi notu içeriği iletilmiştir.

Kamu Hastanelerinde Yapılan Etkinlikler:

• Sağlık Bakanlığı Kamu Hastanelerinde, kolorektal kanserlerde tanı yöntemleri ve erken tanının önemi, kolon ve rektum kanseri ve taramanın önemi, Kalın Bağırsak Kanseri risk faktörleri ve tarama kuralları, onkoloji hastalarında kemoterapi uygulamaları-yan etkileri ve kontrolü, kolon kanseri farkındalık eğitimi, kanser ve korunma yolları (meme, kolon, serviks, prostat vb. ), kolon kanserlerinde erken teşhise yönelik yaklaşımlar, sigara ve kanser, kanser nedir, ulusal kanser taramaları eğitimi konularında halka yönelik ve hizmetiçi eğitimler yapılmıştır. Eğitim çalışmaları kapsamında toplam 3224 sağlık çalışanına hizmetiçi eğitim ve 985 kişiye halk eğitimi verilmiştir.
  • İstanbul Sait Çiftçi Devlet Hastanesinde Mart ayı içerisinde hasta bilgilendirme ekranlarında tarama programları sunusu yayınlanmıştır.

İlçe Sağlık Müdürlükleri Tarafından Yapılan Etkinlikler:

Halk Eğitimleri : İlçelerdeki Halk Eğitim Merkezleri, okullar, müftülük salonları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri (AÇSAP), Kuran Kursları, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezleri (İSMEK), Huzurevleri, Meydanlar, Metro İstasyonları, Kültür Merkezlerinde; kanser, kanserden korunma, ücretsiz kanser tarama programları, kolorektal kanserler, meme kanseri, serviks kanseri, genel kanserler, KKMM, over kanseri, genital kanserler, erken tanı ve tedavi yöntemleri, kansersiz yaşam, konularında halk eğitimleri verilmiştir. Yapılan eğitimlerle 5588 kişi kanser konusunda bilgilendirilmiştir.

Hizmetiçi Eğitimler: Kolon kanseri, Kanserden korunma ve erken tanı, serviks kanseri, meme kanseri, kanserin belirtileri, kanser taramaları, ücretsiz kanser tarama programları konularında 1233 sağlık personeline hizmetiçi eğitim verilmiştir.

Standlar ve Faaliyetler: Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Eyüp, Güngören, Kadıköy, Maltepe, Sancaktepe, Silivri ve Şile İlçelerimizin meydan, park, pazar, alışveriş merkezleri vb. yerlerinde  İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz tarafından 25 adet stand kurularak kolon kanseri başta olmak üzere genel kanserler ve ücretsiz kanser taramaları hakkında halkın kanser konusunda farkındalığını artırmak, kanser hakkında sağlık okuryazarlığını sağlamak, davranış değişikliği oluşturmak amacıyla bilgi verilip tüm ilçelerde yaklaşık 1500 adet el broşürü dağıtılmıştır.

• Arnavutköy İlçe Sağlık Müdürlüğü-Avlu 34 AVM
  • Bağcılar İlçe Sağlık Müdürlüğü-Bağcılar Kadın Aile Kültür Merkezi
  • Bahçelievler İlçe Sağlık Müdürlüğü-Ulubatlı Hasan Camii, Cumhuriyet Merkez Camii, Soğanlı Camii
  • Beşiktaş İlçe Sağlık Müdürlüğü-Bahçeşehir Üniversitesi Kuzey Kampüsü
  • Beylikdüzü İlçe Sağlık Müdürlüğü-Migros AVM, Salı Pazarı, Adnan Kahveci Çarşamba Pazarı
  • Büyükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü-Atirus AVM
  • Çatalca İlçe Sağlık Müdürlüğü-Çatalca Cumhuriyet Meydanı
  • Eyüp İlçe Sağlık Müdürlüğü Eyüp Sultan Meydanı, Eyüp Sultan Merkez Ortaokulu 5.sınıf öğrencilerinin sağlık elçisi misyonuyla Kalın Bağırsak Kanseri Bilgilendirme mektubu ve broşürlerini ailelerine gönderilmiştir.
  • Güngören İlçe Sağlık Müdürlüğü-Haznedar Yürüyüş Yolu
  • Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü-İlçe Pazarları
  • Maltepe İlçe Sağlık Müdürlüğü-Maltepe Meydanı,
  • Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü- Rings AVM, Samandıra Meydanı, Sancaktepe Belediyesi Dinlenme Evi ve Samandıra Çay Evi