Sigara Ve Kanser
En Büyük Sağlık Tehditi Kanser
Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri kanser; bir organdaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlaması ve tedavi edilmediği takdirde vücutta yayılarak hızlı bir şekilde ölümle sonlanmasıdır. Dünyada her yıl 11 milyon kişi bir çeşit kanser hastalığına yakalanmaktadır. Bu hastaların 7 milyon kadarı ise aynı yıl içinde hayatını kaybetmektedir. Küresel çapta bu oran her 6 ölümden 1’ine denk gelmektedir.
Tütün kullanımı ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.
Sigaranın Etkin Rolü
Sigara ve sigara dumanı, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün ortaya çıkmasında sebep olmaktadır. Bu kanserlerin bazıları solunum sistemi, ağız içi gibi sigara dumanının doğrudan temas ettiği organlar olurken, bazı kanser türleri sigara dumanı ile teması olmayan organlarda meydana gelmektedir. Tütün dumanı içinde bulunan katran, kanserin ortaya çıkması bakımından en önemli maddedir. Ayrıca tütün yandığı zaman ortaya çıkan ve sayısı binlerle ifade edilen maddeler arasında kansere neden olan başka etkenler de söz konusudur. Bu maddeler kan dolaşımı ile vücuda yayılmakta ve çeşitli organlarda kansere yol açmaktadır. Bugünkü bilgilere göre tütün kullanımı en az 10 değişik kanserin meydana gelmesinde direkt etkilidir.
Akciğer kanserinin %90’ı sigara nedeniyle meydana gelirken, ayrıca larinks kanseri, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.
Pasif İçicilik De Kanser Sebebi
Dünya da her yıl, sigara içmeyen 7.300 kişi, ikinci el sigara dumanı nedeniyle akciğer kanserine yakalanıp hayatlarını kaybetmektedir. Sigara kullanıyor olmanız, sadece sizin değil çevrenizdeki bireylerinde kansere yakalanma sebeplerindendir. Sigara içmeyen fakat ikinci el dumana maruz kalan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski %20 ila 30 daha yüksektir. Kısa bir süre ikinci el dumana maruz kalmak bile hücrelere zarar vererek kanser olmaya neden olabilir.
Anne ve babaların evlerinde içtiği sigaradan dolayı pasif içiciliğe maruz kalan çocukların kansere yakalanma riski artmaktadır.
Pasif içicilikte anne karnındaki bebekler, küçük bebekler ve çocuklar daha büyük risk altındadır. Gelişmekte olan akciğer, beyin gibi organlar zarar görürler. Solunum sistemi gelişimini olumsuz etkilenmektedir.
Pasif içiciliğe maruz kalan hamile kadınların bebeklerinde astım riski daha yüksektir. Bağışıklık sistemini etkileyerek doğum sonrası bebeklik döneminde başlayan solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasını kolaylaştırmaktadır. Düşük, ölü doğum ve yenidoğan ölümlerini arttırmaktadır.
Gizli Tehlike Üçüncü El Sigara Dumanı
Üçüncü el duman, içilen bir sigaranın üzerinden aylar geçmesine rağmen yüzeylerde ve toz içinde kalabilen tütün ürünü kalıntısıdır. Üçüncü el duman genellikle kapalı ortamlardaki yüzeylere sinmektedir. Duvarlarda, zeminlerde, mobilyalarda, giysilerde uzun süreler kalabilir. Bu yüzeylere temas eden kişilerde sigaranın olumsuz etkilerine maruz kalırlar.
İnsanların üçüncü el dumana maruz kalmasından dolayı en çok çocuklar risk altındadır. Sıklıkla zeminlerde ve mobilyalarda dizlerinin üstünde hareket eden ve oynayan çocuklar sürekli ellerine ağızlarına götürmekte ya da ağızlarını evdeki eşyalara temas ettirmektedirler.
Bebekler de üçüncü el dumandan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Pasif içicilikte olduğu gibi, üçüncü el dumana maruz kalma durumu ani bebek ölümlerinin en büyük sebeplerinden birisidir.
Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Sigara Bırakma Poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. 27 Ekim 2010 tarihinde hizmete açılan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında, 7 gün 24 saat, sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından destek sağlanmaktadır.