fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter
Tıp alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler hastalıkların tedavisinde önemli gelişmeler sağlamıştır. Yine de hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinin maliyetinin yüksekliği ortadadır. Dünyada ve Türkiye’de sıklıkla görülen hastalıklar ve ölüm nedenleri benzerdir. Bunlar kalp damar sistemi hastalıkları, kanser, diyabet ve bulaşıcı hastalıklardır. Bu hastalıkların oluşumunda beslenme yetersizlikleri, tütün kullanımı, stres ve fiziksel aktivite yetersizlikleri rol oynamaktadır. Yapılan pek çok çalışma sonrası işyerlerinde yapılan eğitimsel, örgütsel ya da davranışsal boyutlardaki sağlığı geliştirme müdahalelerinin çalışanların sağlık düzeyini ve iş verimini artırdığı, ayrıca işe devamsızlık düzeyini, iş kazalarını ve sağlık harcamalarını azalttığı görülmüştür.
Bu konuda eğitilen hemşireler tarafından uygulanan sağlığı geliştirme programları ile çalışanlar eğitilebilir, davranış değişimleri kolaylıkla izlenebilir.
PROGRAMIN İŞBİRLİKÇİLERİ
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü/Ankara
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı / Ankara
İstanbul Üniversitesi Florance Nightingale Hemşirelik Fakültesi / İstanbul
EĞİTİMLER
Çalışanlarda Olumlu Sağlık Davranışı Geliştirme Programı Giriş Eğitimi (1. Eğitim)
İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Çalışan Sağlığı Dairesi Başkanlığı iş birliği ile yürütülmekte olan "İşyerlerinde Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi” programının, ilki 21-22 Eylül 2017 tarihlerinde İstanbul’da 16 ilden Halk Sağlığı Müdürlükleri görev yapan 27 diğer sağlık personeli, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve Genel Müdürlüğümüz merkez teşkilatı çalışanları olmak üzere toplam 32 kişinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Program süresince katılımcılara eğitim programı hakkında genel bilgi, kullanılması planlanan ölçek ve formlar ve danışmanlık modülü tanıtılmıştır.
Çalışanlarda Olumlu Sağlık Davranışı Geliştirme Programı Giriş Eğitimi Değerlendirme Toplantısı 16.10.2017 tarihinde Ankara'da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çalışan Sağlığı Dairesi başkanlığında gerçekleştiilmiştir. Toplantı da giriş eğitimi değerlendirilerek "Çalışanlara Uygulanan Sağlığı Geliştirme Programının Olumlu Sağlık Davranışları Geliştirmeye Etkisi” başlıklı araştırmanın etik kurul başvurusu için hazırlanan dökümanların incelenmiş ve imzalanmıştır.
Çalışanlarda Olumlu Sağlık Davranışı Geliştirme Programı Pekiştirme ve Rol-play (2.Eğitim)
Eğitim programının 2. Aşaması 23 katılımcı ile 12-13 Aralık 2017 tarihlerinde Ankara’da yapılmıştır. Bu eğitim programı süresince katılımcılar gruplar halinde danışmanlık modülü üzerinde rol-play çalışması yaparak danışmanlık becerilerini pekiştirmişlerdir.
Çalışanlarda Olumlu Sağlık Davranışı Geliştirme Programı Sonuç Değerlendirme Toplantısı
Çalışanlarda Olumlu Sağlık Davranışı Geliştirme Programı değerlendirme toplantısı 07.06.2018 tarihinde Ankara Bera Otel'de gerçekleştirilmiştir. Toplantı da yürütülen çalışmanın etkinliği, ön sonuçları ve program süresince yaşananı olumlu ve ya olumsuz durumların değerlendirmeleri yapılmıştır.
Eğitim Dökümanları
Sağlıklı Hayata Merhaba Danışmanlık Modülü için tıklayınız
Program Süresince Kullanılan Formlar için tıklayınız